Голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі звинуватив прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка в тому, що він підписав постанову, яка веде до поглиблення корупції на митниці. Про це Саакашвілі написав на своїй сторінці в Facebook.

"Нова хвиля корупції під виглядом реформи. В черговий раз ДФС намагається провести псевдореформу замість встановлення чесних правил гри, що ще більше погіршує стан бізнесу. Проігнорувавши надії імпортерів на справедливі ціни розмитнення, прем'єр-міністр підписав постанову, згідно з яким усі товари тепер почали розмитнювати не за фактичною (згідно митного кодексу), а за заздалегідь визначеною ДФС, ціною. Сьогодні оформлення на всіх митницях паралізовано", - зазначив він.

За словами одеського губератора, новий документ, підписаний Яценюком, дає можливість митникам самим визначати ціну на ввезені товари.

Він наполягає, що визначення ціни за резервним методом не може відрізнятися між регіонами в 5 разів і пропонує "вже опробуваний міжнародним співтовариством підхід".

Читайте також: Державну фіскальну службу створять за зразком патрульної поліції

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

"Якщо, наприклад, імпортер купив деталі для свого машинобудівного заводу по реальному прозорому контрактом за 100 тисяч доларів, а в митниці він не "свій" і в базі ДФС ці деталі коштують 500 тисяч, то імпортер буде просто поставлений перед фактом", - відзначає Саакашвілі.

За його словами, нововведення суперечить всім міжнародним нормам.

"Україна є членом ГАТТ (Генеральна угода з тарифів і торгівлі - ред.), в якій чітко вказано, що першорядним методом є визначення митної вартостi за ціною контракту. І резервний метод можна застосовувати тільки в тому випадку, якщо ціну контракту визначити не можна. Насиров готовий закрити очі навіть на міжнародні норми, щоб залишити діючі порядки, що паразитують на митниці?" - додав Саакашвілі.

На думку губернатора, таким чином, під виглядом реформ ще більше погіршується становище бізнесу.

Нагадаємо, раніше Яценюк заявив про введення єдиного стандарту і ціни на розмитнення по всій країні. Тоді Саакашвілі похвалив це рішення і назвав його "перемогою".