Надія Савченко потрапила в полон під час засідки, під час якої сепаратисти фактично знищили колону української бронетехніки. Про звинувачення у вбивстві російських журналістів вона вперше дізналася тільки через три дні. Українська льотчиця розповіла в суді детальну хронологію свого затримання.

Сьогодні в суді міста Донецьк Ростовської області почався допит української військовополоненої. Першим ділом, прокурори відкинули пропозицію адвокатів Савченко пройти детектор брехні.

"Коли у твоїй країні йде війна, я, як офіцер, не могла стояти осторонь. Призову не чекала, просто сіла і поїхала на лінію фронту. Я досі не розумію, що я роблю в Росії, чому я вам повинна щось говорити і доводити. Я - військовополонена і ви допитуєте мене фактично з пістолетом у обличчя", - заявила Савченко про визнання юрисдикції російського суду.

Під час допиту адвокатом Іллею Новіковим, Савченко розповіла, що приїхала в розташування батальйону "Айдар" 15 червня, а вже 17-го вранці потрапила в полон.

"Увечері 16-го числа (червня - ред.) було звільнено Щастя. Увечері того ж дня до мене приїхала сестра, яка привезла гумпомощь і хотіла забрати мене додому. 17-го числа в 6 ранку мені подзвонив комбат Сергій Мельничук. Він попросив допомогти нашим розвідникам, яких почали обстрілювати недалеко від нашого розташування. Я підняла особовий склад, взяла автомат і поїхала ближче до місця бойових дій на машині Віри (сестри - ред.)", - розповіла Савченко.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

За її словами, вже до восьмої ранку вона зрозуміла, що на дорозі у бік Щастя в "зеленці" розташувалася засідка і почала відводити "азовців" від лінії вогню. Проте, в штабі ЗСУ прийняли рішення відправити туди колону бронетехніки, яку практично в упор розстріляли з узбіч.

"Я підійшла до хлопців з Айдара і ми на танку проїхали вперед кілометра 2-2,5, щоб допомогти нашим хлопцям. Поки ми під'їхали до місця бою, там вже все стихло, були тільки поранені й убиті. Я зійшла з машини і намагалася додзвонитися комбату, в цей момент танк почали обстрілювати, він трохи проїхав вперед і його підбили. З узбіччя вийшли четверо українських солдатів, які не знали що робити, бо самі все були поранені і з ними був один тяжкопоранений. Я запропонувала піти за підмогою і з'ясувати, як вибратися із засідки", - описала хронологію Савченко.

Читайте також: Бійці Дніпро-1 оприлюднили відео, яке доводить невинуватість Савченко

Через якийсь час українці вдалося знайти машину сестри, на якій вона вирішила повернутися і забрати поранених. У цей момент її саму поранили, їй довелося відкотитися в "зеленку", відстрілюватися і йти від зіткнення.

"Оскільки дорога в обидві сторони виявилося заблокованою, я вирішила перевірити, скільки людей сидить у засідці. Судячи з кількості пострілів, їх там було не менше півсотні. Ще метрів через 400 мені назустріч вийшов хлопець з автоматом і пішов прямо на мене. Відкривати вогонь не було сенсу, тому що за моєю спиною були поранені бійці, а він вийшов би на мене тільки під прикриттям снайпера. Він навіть не став забирати мій автомат, ми пішли в їхній бік і я просто рахувала кількість людей по обох сторонах дороги в "зеленці". Через якийсь час у мене забрали зброю, почали обшукувати, я побачила обстріляний автомобіль своєї сестри неподалік. На голову мені одягли мішок, на руки - наручники", - розповіла про останні хвилини на волі Савченко.

За її словами, коли її привезли до Луганська, вона побачила на годиннику 12:00 і уточнила, що не московське Чи цей час.

"У машині виявилися мої речі, документи, банківські картки сестри і моє посвідчення офіцера. Портативна радіостанція, яку там знайшли, була розряджена, я їй користувалася вкрай рідко. Ніяких інших засобів зв'язку у мене з собою не було", - стверджує Савченко.

Читайте за темою: Стартувала глобальна акція на підтримку Савченко

Про те, що її звинувачують у вбивстві російських журналістів, Надії Савченко сказали тільки на третій день полону. Зате в перші ж години після затримання з нею поспілкувалися журналісти з російського П'ятого каналу.

Нагадаємо, що прокуратура звинувачує Савченко в умисному вбивстві двох і більше осіб, а також "масовому вбивстві мирних жителів". Прокурор попросив для неї 20 років в'язниці.