З початку жовтня російська авіація почала завдавати удари по об'єктах на території Сирії. Міноборони РФ стверджує, що удари завдаються по позиціях "Ісламської держави". Численні сирійські джерела повідомляють про удари по районах, де немає представників терористичної організації.

Про те, хто і що є головною метою Кремля в Сирії, "Знай" розпитав у Олександра Хари, експерта Фонду "Майдану закордонних справ".

- Які причини переходу росіян від військової присутності до прямого залучення у війну в Сирії?

- Активізація російської присутності в Сирії має декілька цілей. Перша: відтягнути увагу від теми Криму і Донбасу. Можливо, нав'язати Заходу свій варіант дій по Україні.

Друге: утримати Асада в Сирії. Зі слів Джона Керрі зрозуміло, що обидві сторони погодились на певний перехідний період, який дозволить Асаду відійти від влади. Та про конкретні терміни не домовились.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Третє: Кремль намагається підвищити ставки, подати себе корисним для Заходу. Не думаю, що вийде, бо різні цілі у гравців. Проблема в тому, що Путін хоче бути залучений до коаліції на чолі з США, але на своїх умовах.

Читайте такоже: Путін спробує поміняти Сирію на Україну - політолог

- Хто, крім Асада і Путіна, сформує альтернативну коаліцію?

- Іран. Він групується з росіянами і Асадом. У Тегерана свої інтереси, діють за принципом: ворог мого ворога, мій друг. Сирія важлива для майбутніх енергетичних проектів, які зв'язуватимуть Іран з рештою світу. Але це далеко на перспективу. Серед інших держав, мабуть, більше ніхто

- Чому удари наносяться не так по "Ісламській державі", як по іншим угрупуванням?

- Тут росіяни використовуються "турецький" метод. З одного боку, Анкара надала американцям авіабазу для ударів по "ІДІЛ". З іншого, самі турки наносять удари і по "ІДІЛ", і по курдам, які є проблемою для турецької держави. Росіяни вирішили повторити. Їм треба підтримати Асада, який тримається з останніх сил. Тому вони б'ють по всіх головних противниках Асада, незалежно від їх відносин з коаліцією на чолі з США.

- Як відреагує на активізацію росіян Туреччина?

- Туркам важко налаштувати стратегічність. Вони хочуть стати енергетичним хабом для Європи, замкнути на собі енергетичні потоки. Росіяни це розуміють, тому будуть намагатись цьому завадити. І це створює протиріччя.

Друге протиріччя: турки хочуть вирішити сирійське питання. Вони можуть взяти участь в наземній операції на певній частині території Сирії, але для цього треба серйозне заохочення з боку США. Також треба пам'ятати, що Туреччина не дуже демократична країна, яка за менталітетом чимось схожа на росіян.

- Що робитимуть сунітські країни, особливо Саудівська Аравія?

- Вони залежні від США, будуть йти в фарватері Вашингтону. Є, правда, у них один важіль – нафта. Якщо вірити у теорію змов, що є навд'ємною складовою політичного мислення російської еліти, то США домовилися із СА тримати низькі ціни на чорне золото. Враховуючи собівартість у 5 дол., СА не залишеться в накладі, разом з тим, має можливість потіснити РФ на світових ринках. Тим більше, що саудівцям приписують вислів, що росіяни не заслуговують бути на ринку.

Читайте також: У Сирії Путін перевіряє реакцію Заходу - Шмулевич

- Як бути Україні?

- На жаль, ми своєю невиразністю багато втратили – зброї, особливого статусу відносин з США. НАТО для нас поки не актуальне питання. Зараз є критика не того, що відбувається в Україні, а того - що не відбувається. Реформ немає, армія теж не реформується.

Корупція - сильний елемент політики Кремля. Якщо є корупція, то ніхто не надаватиме не тільки зброю, а й розвіддані. Без вирішення наших внутрішніх завдань рівень підтримки не збільшуватиметься. Від Києва залежить багато.

Американці нас не "зіллють", якщо ми будемо адекватними. Європейцям складніше, вони тиснутимуть на Україну. Так званий "план Мореля" є фактичною легалізацією терористів в нашу правову і політичну систему. Сподіваюсь, що його Україні не нав'яжуть.