На зустрічі "нормандської четвірки" у Парижі буде обговорювати так званий "план Мореля". Це ключовий документ, який європейці розглядають як наступний етап вирішення конфлікту на Донбасі.

За попередніми даними, Верховна Рада має прийняти спеціальний закон для місцевих виборів на окупованих територіях Донбасу. Що новий план дасть Україні і чи не викличе він нових соціальних протестів, в інтерв'ю "Знай" розповів політолог Михайло Басараб.

- Що таке план Мореля і що він дасть Україні?

- До підготовки плану Мореля могла долучитись й Адміністрація Обами. Сам пан Морель лише технічна персона, яка виступила офіційним суб'єктом подання проекту. Насправді його ухвалив політичний інстеблішмент Америки, Німеччини та Франції і подав через персону пана Мореля, як його приватну ініціативу.

Це пробна куля, аби проаналізувати гіпотетичну або потенційну реакцію українських політичних еліт і взагалі українського суспільства. На початку в Адміністрації Президента цей план сприйняли насторожено і без захоплення. Але через важливі обставини, що за його підготовкою стоять провідні особи Німеччини, Франції та США, в Адміністрації Президента, очевидно змирилися з ним, як із певним фатумом. І працювали аби пом'якшити його наслідки для України.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Росія влаштувала демарш, бо Україна хоче в Радбез ООН - політолог

План Мореля спрямований на реінтеграцію Донбасу до України. Усі запропоновані інструменти і заходи у ньому передбачають врегулювання конфлікту шляхом повернення окупованих територій назад до України. Йдеться про формальну сторону питання. Де-юре Україна поверне суверенітет на окупованих територіях.

Номільно, навіть можливо, відновить контроль над україно-російським державним кордоном. Але де-факто Росія залишить за собою вплив на цих територіях через фактичний контроль над органами місцевого самоврядування.

Вони будуть обрані внаслідок проведення виборів за українським законодавством на фактично окупованих російським агресором територіях. Це основне завдання плану Мореля.

Таким чином наші західні партнери отримують підставу визнати інтеграцію Донбасу на особливих умовах до України і зафіксують врегулювання конфлікту. А всі інші суперечності, співпраці цих регіонів з Києвом, відновлення інфраструктури, соціальних виплат, називатимуть внутрішніми справами України.

Далі отримають підстави для скасування санкцій проти Росії або ж їх часткового скасування і повернуться до нормальних бізнесових стосунків між західними елітами і російськими. На цьому конфлікт, наші західні партнери, вважатимуть вичерпаним.

- Навряд українське суспільство це сприйме. Можливі масові протести, як от третій Майдан чи дострокові вибори Ради або навіть Президента?

- Цілком можливо. Петро Порошенко входить у період підвищених ризиків суспільної нестабільності. Україна почне жити з новими тарифами за газ і тепло. Все це посилюватиметься невдоволенням щодо розвитку конфлікту на Донбасі. Як тільки Україна офіційно погодиться реалізувати план Мореля, який може називатися по-іншому, для більшості українців він стане неприйнятним.

Це може викликати суспільні масові протести. У Президента може виникнути необхідність випустити пар. Крайнім в усьому він може зробити парламент. А ми ще маємо пройти ухвалення у другому читанні змін до Конституції у частині децентралізації.

Тому у Президента може бути спокуса випустити пар шляхом ініціювання дочасних парламентських виборів. Перевівши стрілки відповідальності за все про що він домовився — на парламент.

Читайте також: Порошенко зустрівся з Олландом перед офіційною зустріччю у Парижі

Але суспільні протести можуть бути на стільки масштабними, що дочасними парламентськими виборами у Раду може не закінчитись. Якщо градус суспільної дискусії буде високим, а Президент буде поводитись неадекватно ситуації, цілком ймовірними є дочасні президентські вибори.

- Коли ситуація може владнатися?

- Період підвищених ризиків для Порошенка може закінчитись травнем 2016-го. Якщо йому вдасться втримати ситуацію під контролем, а це пояснити українцям необхідність саме такого розв'язку конфлікту на Донбасі, можна вважати, що Президент загалом справився.

Тобто зумів переконати більшість українців в тому, що для України це оптимальний варіант.

Але ймовірність масових протестів достатньо висока. Складно уявити, як українці змиряться з тим, що Плотницький й інші негідники абсолютно безперешкодно зможуть пересуватися Україною. Як на це все будуть дивитися вдови, сироти і скалічені на Сході хлопці?

До всього додасться надзвичайно високий рівень корумпованості країн. Сукупність цих чинників просто гримуча суміш.