Нідерланди відклали ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС через проведення референдуму з цього питання. Його рішення має суто рекомендаційний характер. Голландський парламент має схвалити її після проведення референдуму.

За два дні до того голландці оприлюднили звіт по малазійському "Боїнгу". Винних у катастрофі не назвали, хоч і визнали: літак був збитий ракетою з комплексу "Бук". Міжнародні експерти в інтерв'ю "Знай" пояснили, чому Нідерланди займають саме таку не зовсім зрозумілу нам позицію.

Віра Константинова, міжнародний політолог:
- Парламент Нідерландів вже завершив внутрішньодержавні процедури і ратифікував Угоду про Асоціацію з Україною ще 7 липня 2015 року. Тому маємо розуміти, що референдум – це інструмент здійснення прямої демократії.

Все відповідає законодавству Нідерландів. Таке могло статися в будь-якій європейській демократичній країні. Проблеми в цьому нема.

Найбільший інтерес представляє собою сама група GeenPeil, ініціативний осередок референдуму. Вони критикують ЄС, але критики відносин по лінії ЄС-Україна — нема. Не слід повсюди шукати проросійський слід. От президент Чехії їздив до Москви в період загострення ситуації на Сході України.

Популярні новини зараз
Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Читайте також: Тепер потрібно назвати імена винних у катастрофі "Боїнгу" – Клімкін

Але позиція Чехії є проукраїнською. Тим більше Чехія також ратифікувала Угоду про Асоціацію. Це юридичний факт. Все інше – політика.

Ростислав Томенчук, експерт Інституту міжнародної політики:
- За подібною процедурою відбувався референдум, коли планували прийняти Конституцію Європейського Союзу. Тоді Голландія була одна з тих небагатьох країн, які "завалили" це рішення.

Тому довелося шукати компромісний варіант, в результаті чого народився Лісабонський договір, за яким зараз працює Європейський Союз. В Голландії діє принцип відкритості та демократії. Такий самий шлях використали і щодо ратифікації Угоди про Асоціацію з Україною.

Щодо звіту про збитий Боїнг, то у ньому нема того, що українці собі надумали.

Голландці не упереджено відносяться до нас. В блоці, де писалось, що Україна могла би зупинити рух пасажирських перевезень, не зазначено, що держава зобов'язана це робити. Далі це розкривається детальніше, що не було такого у практиці, щоб країни, де відбуваються військові конфлікти, перекривали повітряний простір. Тобто самі ж спростовують.

Читайте також: Нідерланди відкликали Угоду про асоціацію з Україною попри ратифікацію

Тобто упередженість голландців щодо України через збитий Боїнг - надумане питання з боку українців. Голландців можна звинуватити хіба що у максимальній демократичності і дотошному дотриманні прав та норм.

Проросійського сліду у цій країні нема. Референдум не вплине на рішення щодо ратифікації. Так само як і на вступ в силу зони вільної торгівлі.

Вона почне працювати із 1 січня наступного року незалежно від того, ратифікувала будь-яка європейська країну Угоду про асоціацію чи ні.