20 жовтня президент Сирії Башар Асад прилетів до Москви, щоб зустрітися з Путіним. У розширеному колі зустрічі брало участь вище керівництво Росії. За словами Дмитра Пєскова, країни обговорювали військову операцію і протидії тероризму.

Що могло залишитись за кадром переговорів, в інтерв'ю "Знай" розповів політолог Тарас Чорновіл.

- З чим була пов'язана неочікувана зустріч поміж Путіним і Асадом?

- Для Асада виїзд із країни на сьогодні річ досить ризикована. Назад може не повернутися. Нема гарантій, що його літак нормально пролетить над Сирією.

Не виключено, що Росії був би сенс, беручи під контроль частину території Сирії, поставити там іншого лідера, не Басара Асада, а менш негативного. Тоді можна було б зняти напругу у світі, в якому Асад став символом зла. І на зустрічі, якщо такий варіант розглядався, могла йти мова про особисті гарантії східному диктатору.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Читайте також: Асад поговорив з Путіним в Москві на "цілком зрозумілу тему"

Нова людина, насправді продовжувала би лінію Асада, але не несла би прямої відповідальності за хімічні атаки проти опозиції, масові вбивства і катування людей.

Росія це теж розуміє. Тому переговори ще не завершені.

- Захід давно хоче змінити Асада на кого іншого. Росія у цьому випадку може їм підігрувати?

- Ні, бо Захід хоче аби в Сирії розвивалась демократична структура, щоб були притягнуті до відповідальності військові, які вбивали мирне населення. У плани Росії це абсолютно не входить. Путін бажає мати на чолі країни абсолютно контрольовану людину, яка б дала згоду на створення у Сирії російських баз.

Також ця людина мала б забезпечити Росії захист периметру "своїх володінь". Бо Асад на сьогодні контролює лише четверту частину Сирії. Для Москви дуже важливими є приморські території, що прилягають до Лівану - так вона буде мати контакт із Хезболлою, вихід до моря і вихід до турецького кордону.

Читайте також: Краще б Асад залишився в Росії - прем'єр Туреччини

Якщо Асад піде "добровільно" на прохання Росії - це викличе розгублення Заходу. Це означатиме капітуляцію перед російською присутністю. Сирія фактично стане провінцією Росії.

- Пєсков сказав, що Путін з Асадом обговорили продовження російської військової операції в Сирії.

- Військова операція, очевидно, буде наростати. Візити на найвищому рівні організовуються для легалізації додаткових збройних контингентів. Плюс - формальна легалізація вже наявного. Мовляв, Сирія про це попросила.

Крім того, російська пропаганда мала змогу познімати ролики, які остаточно переключать увагу російського глядача на Сирію. Щоб закріпити діючу кремлівську риторику: центр православ'я і зародження "русского мира" почався із Дамаска, а не з Київської Русі.