Через низьку явку виборців, експерти назвали місцеві вибори 25 жовтня провальними.

За даними Центрвиборчкому, голосувати прийшло 46,62%, тобто близько 13,8 мільйона громадян. Згідно з інформацією ЦВК, найбільш активними виявилися західні області. Рекорд встановив Тернопіль, де проголосували 56,5% громадян. Найменше відвідали дільниці жителі Донецької та Луганської області. Рекордно низька явка зафіксовано у Херсонській (37,41%) та Миколаївській (38,48%) областях.

У столиці явка склала 41,87%.

Руслан Бортник з Українського інституту аналізу і менеджменту політики пояснює, що явка виборців сильно завищена.

"На 14 годину явка була 11%, на 16 годину – 22%. Як за кілька годин до закриття дільниць явка могла збільшитися удвічі?" - не розуміє експерт.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Політтехнолог Тарас Березовець ще до виборів прогнозував одну з найнижчих явок в історії незалежної України.

"Цікавість до місцевих виборів у виборця завжди нижча. Кампанія стала нудною та "сірою". По-третє – дуже незначно оновилися списки. Більшість партій так і не вловили ключового тренду, на який є попит у суспільства – це так звані "соціальні ліфти" - пояснює Березовець.

Політолог Володимир Цибулько помітив тенденцію – на місцевих виборах явка завжди нижче, ніж на парламентських. Зазвичай на 5-10%

"Знай" політолог розповів, що одним з ключових факторів неявки стала не зрозуміла та непрозора виборча система.

"Далося взнаки перенасичення електорального поля – все-таки у виборах брали участь 142 партії. Також чимало людей бачать місцеві "феодальні" еліти, котрі рвуться до влади і відчувають, що їх не можливо буде зрушити", - коментує Цибулько.

Щодо своєї оцінки настроїв електорату, експерт впевнений, що зниження рейтингу Блоку Петра Порошенка відбулося закономірно – діюча влада завжди відповідальна за наслідки політики.

Читайте також: У Краматорську підкупали виборців пиріжками по гривні

"Влада зіграла "Свободі" на руку з арештами. Несправедливість проти себе "Свобода" перетворила на піар, тому здобула прихильність електорату. Що стосується новостворених "Відродження" та "Нашого краю" - вони, на відміну від Опозиційного блоку, не декларували спадковість від Партії регіонів, тому виступили альтернативою та підсилили конкуренцію. Зараз чимало обговорюють перемогу Кернеса у Харкові – думаю, він просто відібрав електорат у комуністів. У Харкові дуже сильні комуністичні настрої, а Кернес через свої соціальні програми швидко "прибрав до рук" прошарок суспільства, який потребує соціальної підтримки. У Авакова, що тут асоціюється з пропрезидентськими силами, не знайшлося нових ідей, аби щось запропонувати харків'янам", - вважає Цибулько.

Київ, за його словами віддав перевагу Кличко, Бондаренку та Омельченку через їх передбачуваність і тому, що їх уже бачили і знають. Так як голосувати зазвичай приходить більшість літніх людей, які не прагнуть змін і навіть бояться їх, то нові обличчя, які пропонували себе в якості кандидата в мери, не знайшли підтримки. До того ж, у киян і досі є надія, що авторитет Кличка у світі зробить столицю більш європейською.

Політичний експерт Тарас Загородній, проаналізувавши ситуацію на своїй сторінці у соціальних мережах констатує: "Сильно додалися у кількості партії, котрі опозиційні до Блоку Петра Порошенко – "УКРОП", "Відродження", Опозиційний блок. Відчувається ренесанс партії "Свобода" - значить, у суспільства є попит на радикалізм. Партія "Самопоміч" зберегла свої позиції, як партія, яка нічого не обіцяла, а тому у виборця немає розчарувань у ній"

Читайте також: Кардинал УГКЦ Любомир Гузар не знайшов себе у списках виборців

Депутат Сергій Лещенко також констатує, що підтримка влади падає.

"На парламентських виборах у Києві Блок Петра Порошенко та "Народний фронт" набрали 42% на двох. Зараз БПП не дотягує навіть до 30%. Схожа ситуація і в інших регіонах", - пише Лещенко.