Європейський Союз зняв санкції із колишнього заступника глави Адміністрації Януковича, Андрія Портнова. Хто може бути наступним і чи можуть бути зняті санкції із Віктора та Олександра Януковичів, в інтерв'ю "Знай" розповів політолог Сергій Іванов.

- ЄС зняв санкції із Портнова, бо мав недостатньо доказів його вини?

- Портнов досить толковий правник. Інша справа, що свої таланти він віддав службі єнакієвському монстру. Але це питання його особистої моралі. Те, що йому розблокували рахунки, на жаль, законне рішення. Європейські установи, що здійснюють правосуддя, мають високу ступінь довіри. Якби наш суд розблокував, я би сказав, що мабуть дали грошей.

Звісно, це зроблено через свідомий саботаж розслідування кримінальних справ Україною. Як рахунки Портнова були арештовані? Наша Генпрокуратура написала листа, що він обгрунтовано підозрюється у скоєнні злочинів і вона має у своєму розпорядженні документи, які це доводять. Після того, як прокуратура не спромоглася надати щось більш-менш точніше, ЄС вимушений був зняти санкції. Це просто траурний марш і вирок для нашої правоохоронної системи.

- Після Портнова можуть бути інші люди?

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

- Всі, хто здобував кошти у незаконний спосіб, також зможуть зняти арешти із своїх рахунків. А наші правоохоронні органи досі не спромоглися зібрати достатньо доказів для того, щоб надати їх закордонним установам. В Україні є компанії, які доводять на Заході, що тут точаться політичні репресії, все відбувається в незаконний спосіб. Знаю, що саме так працюють по Клюєву. Тому найближчим часом побачимо остаточні докази того, що наша влада не спромоглась покарати своїх попередників, які вбили купу людей у Києві, а потім ще й створили всі умови Росії для вторгнення.

Не здивуюсь, якщо це виявиться елементом домовленостей поміж... Хтось же дозволив втекти цим людям з України. Звідкись у Махніцького той "Хаят" взявся? Ярема теж свій палац збудував за якісь гроші? У цій площині маємо шукати відповіді.

Читайте також: ЄС вимагає зменшити вплив Шокіна на створення антикорупційної прокуратури

- Арбузов, Клименко і навіть Януковичі можуть бути наступними після Портнова?

- Санкції можуть бути зняті із будь-кого. Питання навіть не у прізвищі. Це ж була одна велика організована злочинна група. Що стосується Януковича, то з нього санкції не знімуть, бо це більш політичне рішення. Це ж людина, яка асоціюється із вбивством щонайменше ста людей у центрі столиці європейської країни. Хоча на Януковичу нічого і нема - все було записано на різних людях. Як і в його сина Саші-Стоматолога. А "гаманці" Януковича можуть легко позбавитись санкцій.

Європа не буде нам допомагати і сама ініціювати якісь перевірки. В Європі до закону інше ставлення. Якщо почнеться "санкціопад" - для України це буде фіаско. Ми тут всьому світові розказуємо, як зробили революцію, вигнали тирана і корупціонера, а потім не змогли зібрати проти нього доказів.