Посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінський написав листа до Міністерства закордонних справ України, в якому вимагає замінити "четвірку Шокіна". Мова йде про чотирьох одіозних прокурорів, яких Генпрокурор призначив у комісію, що має обрати кандидатури на адміністративні посади до Спеціальної антикорупційної прокуратури. Про це пише Європейська правда.

Зокрема, в листі (цей документ не є публічним, але редакція має копію) Томбінський досить жорсткими фразами вимагає повністю замінити четвірку прокурорів.

"На думку експертів, опубліковану у звіті за результатами візиту до України протягом 31 серпня - 4 вересня, процес обрання спеціальної антикорупційної прокуратури має ризик стати високополітизованим та надавати надмірно високий рівень впливу Генеральному прокурору України", - йдеться в листі посла Томбінського.

Водночас посол ЄС пропонує, щоби нових кандидатів визначили представники громадянського суспільства.

На думку представника ЄС, для формування незалежного САП потрібно змінити закон "Про прокуратуру".

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

"Закон має бути змінений таким чином, щоби посилити гарантії незалежності процедури виборів (кандидатів на призначення на посади в САП)", - йдеться в листі за підписом Томбінського.

Як відзначають джерела, детальніші вимоги Томбінський переказав на зустрічі із заступником глави АП Костянтином Єлісєєвим.

Читайте також: За посаду антикорупційного прокурора змагаються 57 кандидатів

Нагадаємо,раніше на засіданні Національної ради реформ з питань євроінтеграції МЗС підготувало матеріали, у яких міститься чітка вимога про ротацію серед призначенців Генеральної прокуратури в комісії, яка має затвердити кандидатури на посаду антикорупційного прокурора.

Для уникнення зриву виконання Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ) Генпрокурор Віктор Шокін повинен був "в термін до 23 жовтня" "замінити членів конкурсної комісії від Генпрокуратури на осіб, які не є політиками та держслужбовцями".

Наразі квота ГПУ в комісії з призначення антикорупційного прокурора заповнена співробітниками ГПУ, до частини з яких від ЗМІ та громадськості лунали претензії про участь у корупційних діях.