Генпрокурор Шокін так й не замінив своїх представників в комісії з обрання антикорупційного прокурора. Президенту Порошенку довелося збрехати европейським журналістам, що ця вимога європейців виконана.

Низка громадських організації сьогодні звернулася з вимогою замінити одіозного першого заступника генпрокурора Юрія Севрука на директора Європейського управління боротьби з шахрайством Джованні Кесслера.

"Українська влада вдається до витончених хитрощів, аби зберегти власну репутацію в очах міжнародних партнерів, а Юрія Севрука – у конкурсній комісії. Так, минулого тижня з'явився проект постанови Верховної Ради, якою пропонується замінити одного із парламентських делегатів у конкурсній комісій – американського прокурора Мері Батлер – на Джованні Кесслера! Ця постанова, як і пропозиція президента – реалізація кулуарних політичних домовленостей, а не виконання вимог громадянського суспільства", - зазначили в спільному зверненні Трансперенсі Інтернешенл Україна, Центр протидії корупції та Реанімаційний пакет реформ.

Наприкінці минулого тижня, напередодні візиту представника ЄС Федеріки Могеріні до Києву, Петро Порошенко в інтерв'ю Deutsche Welle заявив, що після критики європейців, Генпрокуратура замінила своїх представників у комісії з обрання антикорупційного прокурора.

"Ми виключили цих людей з конкурсної комісії та включили тих, кого пропонував Європейський Союз, включно з паном Кесслером", - заявив президент.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Сьогодні сам Джованні Кесслер у коментарі Європейській правді заявив, що не прийме пропозицію замінити будь-кого з представників Верховної ради, як це запропонували депутати від "Народного фронту".

"Є певна стурбованість і ЄС, і громадянського суспільства щодо тих осіб, яких спочатку призначив Генеральний прокурор. Тому я готовий приєднатися до роботи комісії, якщо моя участь допоможе вирішити цю проблему. Я не чув ні від ЄС, ні від когось іншого ніяких претензій до тих, хто призначений за квотою Ради. Тому я не вважаю можливим своє призначення замість цих осіб", - заявив Кесслер.

Читайте також: Ціна призначення незалежного антикорупційного прокурора – $3 млрд від МВФ

Активісти зауважують, що спроби ввести у склад конкурсної комісії Джованні Кесслера або інших незалежних кандидатів у інший спосіб, ніж на заміну делегатам від ГПУ, є неприйнятними та вважатимуться спробами з боку влади втрутитися в роботу конкурсної комісії напередодні туру співбесід з кандидатами на посади в Антикорупційну прокуратуру.

Нагадаємо, що сьогодні до Києву прибуває верховний представник Євросоюзу із питань закордонних справ Федеріка Могеріні. Сьогодні також розпочне свою роботу місія ЄС, яка протягом двох тижнів перевірить виконання Україною вимог щодо візової лібералізації. Їх висновки стануть вирішальними для прийняття рішення.