Перемогу Юрію Вілкулу у двох районах Кривого Рогу забезпечили за рахунок робітників підприємств Ріната Ахметова, які там розташовані. Тепер домогтися перерахунку голосів та скасування результатів по цим районам зможе тільки суд. ЦВК та президент – нічим не допоможуть.

Політичний експерт Тарас Чорновол розповів "Знай", що родина Вілкулів до останнього боротиметься за владу в Кривому Розі, аби забезпечити інтереси бізнесу Ріната Ахметова.

- Наскільки обгрунтовані заяви представників "Самопомочі" про фальсифікацію виборів у Кривому Розі? Чому на це не реагує ЦВК чи Банкова, як це було з Павлоградом?

- Я абсолютно впевнений, що Юрій Вілкул сфальсіфикував результати виборів. Пам'ятаю, як ще у 2006 році члени Партії регіонів казали мені, що саме в цих двох районах "люди покірні й проголосують так, як ми скажемо". Їх впевненість грунтувалася на робітниках великих підприємств Ріната Ахметова, які розташовані саме в цих районах. До того ж, аномальна висока явка та перемога Вілкула лише в двох районах – вагомі аргументи на користь того, що вибори там сфальсіфікували.

Президент не має права втручати в виборчий процес. Якщо Порошенко зараз почне напряму втручатися в діяльність територіальної виборчої комісії й вийде таким чином за межі своїх повноважень – це взагалі підстава для імпічменту.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

В ситуації з Павлоградом головним порушником була ЦВК, тому голос "з гори" допоміг. У випадку з Кривим Рогом – це не спрацює. Хто підписував акти? Члени комісій, серед яких не могли не бути представники кандидата від "Самопомочі"! Якщо партія не змогла забезпечити незалежних від Ахметова-Вілкула навіть власних членів виборчкомів – до чого тут Банкова?

ЦВК, в свою чергу, лише забезпечує виборчий процес, а далі – просто консультує учасників перегонів за необхідністю.

- Як тоді можна вирішити ситуацію? До кого звертатися "Самопомочі", яка сьогодні оголошує збір на мітинг біля ЦВК у Києві?

- Мітинги в Києві – це беззмістовний піар керівників "Самопомочі". Скасувати рішення комісій може тільки суд і лише в цьому напрямку варто зосередити зусилля. Такі масові фальсифікації не можуть пройти непоміченими на рівні документів.

Оскільки в цій ситуації представники кандидата від "Самопомочі" вже підписали акти й жодного повідомлення про фальсифікації не зареєстрували, підстав для скасування результатів виборів на цих ділянках – немає. Єдине, чого варто домагатися – перерахунку голосів на сумнівних ділянках. Якщо суттєвих порушень в актах, підписах, протоколах та решті не буде – Вілкул стане мером Кривого Рогу.

Читайте також: Голова виборчої комісії у Кривому Розі є родичем Вілкула і підігрує йому - депутат

- Чи є сенс сподіватися на суди, якщо навіть міський виборчком не хоче визнавати фальсифікації? Той самий виборчком, де є представники від Радикальної партії, Батьківщини тощо, які фактично встали на бік Вілкула?

- Саме для цього й потрібний тиск громадськості. Люди ж не вимагають суддів прийняти те чи інше рішення, люди мають вимагати лише дозволити перерахунок, за результатами якого можна буде очікувати певного рішення суду.

Батьківщина та Радикальна партія – це партійні проекти, які займаються продажем не тільки місць в списках, а й цілих міських осередків. Згадайте 2006 рік, коли саме БЮТ провів до Верховної ради друга Клюєва Максимовіцького і соратницю Януковича Вершиніну, які одразу ж перейшли в Партію регіонів. Вони тоді відкрито казали журналістам: "Чого ви дивуєтеся? Ми заплатили гроші, пройшли до Ради і тепер можемо обирати ту партію, яку захочемо?". Тому не дивуйтеся їх рішенням у Кривому Розі - люди Ріната Ахметова там все купили заздалегідь.

- Чому така запекла зацікавленість Ахметова не пропустити в мери непідконтрольну йому людину?

- Кривий Ріг став другою базою для бізнеса Ахметова після Донбаса. Міська влада за законом про децентралізацію вирішуватиме питання про надання ліцензій на розробку родовищ, виділення землі, посилення чи послаблення оподаткування. Я вже не кажу про ті схеми між міською владою та його підприємствами, які діють зараз.

У міський раді Опозиційний блок не отримав більшості, там депутати розділилися майже навпіл. Разом із неконтрольованим мером – це може створити для СКМ чимало проблем.

Читайте за темою: Вілкул не зміг визнати свою поразку і вирішив гадити - Філатов