Більше сотні бійців Добровольчого Українського корпусу "Правий сектор" з полудня пікетували Адміністрацію президента в Києві на вул. Банковій. Вони вимагали від глави держави припинити роззброєння добровольчих батальонів ДУК та змінити армійське командування. Бійці не задоволені учорашнім інцидентом у селі Велика Михайлівка в Покровському районі Днепропетровщини, коли базу вояків ПС оточили військові 25-ї та 95-ї бригад Збройних Сил України.

"Якщо влада не припинить спроби відвести нас з лінії фронту, сотні бійців "Правого сектору" прийдуть у Київ і спитають з цих виродків, які наживалися на оборудках з автоматами та бронежилетами, в той час як наші хлопці гинули на фронті", - заявив речник ПС Артем Скоропадский.

Вояки зазначають, що до складу Добровольчого корпусу входять 20 батальйонів, з яких два воюють на фронті. Решта проходять вишкіл на військових базах по всій Україні. ДУК готовий поставити під рушницю до 20 тисяч вояків.

Читайте також: Бійці Збройних Сил оточили базу "Правого сектору" в Покровському районі

Серед мітингувальників було багато бійців, які утримували селище Пєски неподалік Донецького аеропорту. Цей населений пункт ДУК залишили на вимогу Генштабу 11 квітня, передислокувавшись до Великої Михайлівки.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Воювати у складі ЗСУ ми готові. Служба в Збройних Силах має свої плюси. Вона гарантує матеріальне забезпечення і соціальні пільги. Та ми не готові вигравати війну під командуванням генералів, які завели наших військових у Іловайськ та Дебальцеве. Ми їм не віримо. Просто сидіти по окопах та вмирати за дурощі генералів ніхто не буде", - пояснив боєць ДУК Євген Власов, який з Пісків повернувся до Києва.

Читайте по темі: Батальойон "ОУН" виганяють з Пісків

Учасники акції тримали плакати "Руки геть від Правого сектору", "Кожен може образити бандерівця, проте не кожен встигне вибачитися", "Геть п'яту колону з армійського керівництва". У натовпі було багато цивільних людей, старших жінок та молоді, які прийшли підтримати вояків. Проте у поведінці більшості активістів відчувалася військова виправка.

Від Адміністрації президента мітингувальники пішли на вул. Інститутську, де вшанували пам'ять Небесної сотні.

У Адміністрації президента вже заявили, що "інцидент вичерпано".

"Всі питання щодо добровільного входження ДУК як окремого підрозділу Збройних Сил на цьому етапі вирішені", - пояснив заступник голови Адміністрації президента Андрій Таранов.

Сьогодні зранку лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош разом із одним із заступників міністра оборони приїхав на базу ДУК в Дніпропетровщині.

"Наказу роззброїти "Правий сектор" ніхто не давав", - процитував він слова начальника Генерального штабу Віктора Муженка.

Читайте по темі: Ярош займеться ефективнішою взаємодією добровольчих батальйонів

"Навколо бази розташували 11 блокпостів бійців ЗСУ. На власні очі я бачила на одному з них БТР і кулемет. Усі солдати озброєні автоматами. Наші хлопці укріпили окопи, облаштували бойові точки та готові відповісти на спроби захоплення", - розповіла "Знай" працівниця інформвідділу ДУКу Рута Пушкарчук, яка зараз перебуває на базі у Великій Михайлівці.