Про вплив санкцій Заходу на поведінку Росії "Знай" розповідає керівник Українського бюро Центру політичних технологій Георгій Чижов

Арешт майна Росії в Європі у справі ЮКОСа може стати стримуючим чинником для Москви?

- Рішення щодо ЮКОСа йде паралельно з санкціями, але не є їхньою частиною. Тут є дві історії. Є рішення Європейського суду з прав людини, який зобов'язує РФ виплатити майже 2 млрд. доларів людям, які постраждали в справі ЮКОСа. Цей вирок спочатку Москва визнала і заявила, що буде виплачувати ці гроші. Але тепер ось відмовилась.

І є друга сума – 50 мільярдів доларів колишнім акціонерам ЮКОСа. Це дуже серйозні гроші. Тут РФ з самого початку заявила, що нічого не виплачуватиме. Тоді акціонери компанії почали домагатись арешту майна Росії в європейських судах. Та в РФ немає в європейських країнах майна на 50 мільярдів, яке можна заарештувати.

Ситуація для Москви неприємна, але не критична.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Нещодавно Євросоюз продовжив санкції. Які з них найбільше б'ють по РФ і найдошкульніші для путінського оточення?

- Найголовніша санкція – обмеження доступу російських компаній до ринку капіталу. Вся модель економіки РФ побудована на можливості перекредитуватись. Ось вже рік банки та підприємства цього зробити не можуть. Іноді деяким компаніям вдається десь позичити гроші, але проблеми величезні. Треба виплачувати проценти і частину попередніх боргів. Тому Москва змушена опосередковано, але віддавати кредити зі своїх золотовалютних резервів.

Друга болісна санкція – секторальні обмеження. Це санкції, які забороняють продаж обладнання, зокрема, в нафтогазовий сектор. Вони зараз не сильно відчутні, але через три роки дадуть про себе знати. Нафтогазового обладнання власного виробництва Росії бракує. Нові поклади фактично недоступні для російських компаній. Але ці санкції спрацюють, якщо протримаються декілька років.

Дещо меншою мірою це стосується і оборонної сфери.

Тобто три роки Україні треба ще воювати?

- За великим рахунком, так.

Коли рівень золотовалютних резервів у РФ впаде до критичної межі?

- Якщо в 2014 рік Росія входила з 490 млрд. доларів, то зараз – 356 млрд. Але останні три місяці помітного падіння немає. Та якщо РФ втратить ще 150 мільярдів "живих" грошей, далі підуть гірші за якістю активи: фінансові інструменти, депозитарні розписки. Це вплине на поведінку Москви. Не думаю, що буде радикальний поворот, але те, що вимушені будуть рахуватись із Заходом – однозначно. Нинішні резерви дозволяють Кремлю бути непохитним.

Чи зможе Росія переорієнтуватись на Китай?

- Якщо й зможе, тільки частково. Китай не дає Москві серйозних грошей. Піднебесна дуже прагматична. Грати на боці Путіна в протистоянні з Заходом китайці не хочуть.

Євросоюз спроможний продовжувати санкції більш ніж на півроку?

- Складне питання. Навіть Німеччина, як головна країна для ЄС, має певні проблеми. Є конфлікт між бізнесом і політиками. Бізнес хоче заробляти на Росії.

Меркель має крутитись. З одного боку, з України прилітає критика в підігруванні Путіну. З другого, німецькі бізнесмени звинувачують Меркель у знищенні національної економіки. Не на всіх діє аргумент, що найлогічніше - дотиснути російський режим. Бо ніхто не знає, коли це буде.

Менші країни постійно торгуються. Такою є плата ЄС за швидке розширення. Наприклад, та ж Болгарія нещодавно змусила ЄС компенсувати збитки сільського господарства від припинення торгівлі з РФ. Кіпру та Греції Кремль дає кредити. Але якщо до кінця року не буде навіть косметичних змін у позиції Росії, санкції продовжать.

Наскільки я розумію, сьогодні європейці хочуть розділити санкції на два пакети – донбаський та кримський. Це їхня стратегія виходу з санкцій. Але без поступок з боку Москви і вона не реалізується.

Від України мало що залежить? Вона може лише підіграти якомусь варіанту?

- Україна збирає докази агресивних дій Росії. Якщо Кремль заявить, що вивів війська, а насправді все залишиться як є, Україні доведеться ще інтенсивніше збирати докази.

А США?

Америка - це "злий поліцейський". Всі розраховують, що саме США підтримуватимуть світовий порядок. Позиція Вашингтону визначальна. Європейці будуть на них дивитись. Якщо

позиція США м'якішатиме, так само буде і в Європі. Але я не думаю, що американці дадуть слабинку. Бо попереду вибори в США. Обаму й без того критикують за м'якість щодо Путіна.

Головна мета санкцій конкретно Путін і його режим?

- Зараз ні, але якщо Путін не піде на поступки, то так. Тоді санкції продовжуватимуть з метою вже демонтажу режиму. Але шлях це не швидкий. Удар по еліті не дав результату. Загальний рівень життя росіян впав, але не так сильно. Ця історія - надовго.

Російська еліта дуже вмонтована в Європу, вони мають там рахунки, житло, часто там живуть їхні родини. Чи зможуть вони переорієнтувати свої капітали на азійські ринки, приміром Гонконг?

- Навіть ментально росіянам простіше працювати з європейськими країнами. Ті, хто хоче диверсифікувати капітали, – переведуть частину грошей в Азію. Але Європа все одно залишиться найзручнішим місцем для російської еліти.

Які найближчі політичні кроки Кремля?

- Дестабілізація України. Місцеві вибори будуть тестом російських ресурсів. Думаю, Кремль намагатиметься йти на ці вибори під різними брендами, вмонтовуючи потрібних людей куди тільки можна. Натомість, в Україні всі звинувачуватимуть один одного в співпраці з Москвою.

Я не дуже вірю в широкомасштабний наступ, але вимотувати Україну будуть. Україні потрібно вистояти.