Поява раніше невідомого відео з місця падіння збитого рік тому російською ракетою літака малайзійської авіакомпанії Malaysian Airlines зміцнила рішучість в австралійських урядових колах притягти винних до відповідальності. Голова уряду країни Тоні Еббот зробив заяву, згідно з якою Росія має пряму причетність до цього злочину.

Нині працює міжнародна комісія з розслідування катастрофи, чергові результати якої мають бути оприлюднені восени, а затим має бути створений міжнародний трибунал. Про це повідомляє австралійська газета The Australian.

17-хвилинний відеоматеріал, на якому сепаратисти блукають по місцю падіння збитого Боїнга, копирсаються в речах його пасажирів і висловлюють подив з приводу того, що був збитий "не той" літак, був відзнятий одним із "ополченців". Сьогодні його оприлюднила британська газета The Telegraf, отримавши, як пише The Australian, "контрабандним шляхом з однієї з баз бойовиків у Донецьку".

На відео чути, як командир бойовиків переказує слова своїх зверхників, що пасажирський літак був збитий українським винищувачем "Сухой", а цей винищувач потім збила ракета.

"Але де цей "Сухой"? Це цивільний літак", - говорить сепаратист.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Читайте також: Австралійці оприлюднили кадри перших хвилин після падіння МН17 (відео)

Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп заявила, що це відео "з певністю підтверджує повідомлення розвідки, отримані 12 місяців тому, що літак компанії Malaysian Airlines MH17 був збитий ракетою "поверхня-повітря" у східній Україні" - цитує її слова The Australian.

Пані Бішоп також додала, що це відео лише зайвий раз додало їй рішучості зробити все, аби притягти винних до відповідальності.

Газета повідомляє, що триває робота спільної слідчої групи в складі детективів з Австралії, Бельгії, Голландії, Малайзії та України. Ці країни також звернулися до Ради Безпеки ООН створити міжнародний кримінальний трибунал для проведення слідства над відповідальними за збитий літак.

Великобританія, один з членів Радбезу ООН, сьогодні підтримала таке звернення.

Міністр Джулі Бішоп повідомила, що другий звіт слідчої групи опублікують у жовтні. Наступним кроком, за її словами, має стати створення міжнародного кримінального трибуналу. Джулі Бішоп також застерегла Кремль від використання вето в Раді Безпеки ООН щодо створення такого трибуналу.

В свою чергу, прем'єр-міністр Австралії Тоні Еббот заявив, що не має сумніву, в тому, що ракета "поверхня-повітря", якою був збитий малайзійський літак, була поставлена з Росії.

"Це - бузувірство і ні в якому разі не нещасний випадок. Ми впевнені, що це озброєння перетнуло кордон з боку Росії, зробило постріл. А невдовзі після того, як стало зрозуміло, що сталося, було повернуто до Росії, - наводить його слова The Australian.

Читайте також: Активісти закидали посольство РФ у Києві паперовими літачками (фото)

Сьогодні в будівлі парламенту Австралії в Канберрі відбулися поминальні урочистості за участі близько 200 членів родин загиблих. Всього на борту збитого росіянами літака перебувало 38 австралійців.

Газета The Australian опублікувала їхні фото.