Після значного "стрибка" до 40 грн/$, долар різко пішов донизу. Сьогодні курс на чорному ринку та банківський курс майже зрівнявся – долар можна дістати за 30 гривень.

Керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов пояснює, що відбувається цими днями з курсом.

Чому українці спостерігають такий різкий скачок цін на валюту протягом останніх днів?

- Є такий хороший анекдот, котрий зараз підходить для банківської сфери: "Чому генерали не бігають? Тому що в війський час це викликає паніку, а в мирний час це викликає сміх". Те ж саме зараз можна сказати про вищих банкірів – банківських генералів. Почалася паніка і вони "побігли". Щоправда, раніше вони тихенько намагалися заробити на курсі долара. Зараз використовують старі схеми і вже внаглу заробляють на коливаннях курсу, після того, як НБУ відмовився від фіксованого курсу.

Що стало передумовою для таких коливань?

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

- Банально, але політика. Президент Порошенко, дивлячись на різкий стрибок долара викликав "на ковбик" голову Нацбанку Гонтарєву з вимогою щось робити. Вона закрила міжбанк і скупила долари за курсом 21 грн/$ - бо президент вимагає такого курсу. Це стало фактично конфіскацією. І ринок завмер, очікуючи подальших дій. Але ми маємо отримати наступний транш від МВФ в березні. Тому піднявся премьєр-міністр Арсеній Яценюк. І Гонтарєва відмінила своє рішення. Це було її головною помилкою, Бо Нацбанк має бути незалежним від уряду, президента чи будь-кого. Валерія Гонтарєва то реагує на зауваження президента, то дослухається до прем'єра. А має проводити свою незалежну ні від кого політику.

Що Нацбанк може зробити в даному випадку, аби стабілізувати гривню?

- Зараз вже нічого. Курс гривні – це вже компетенція Президента та уряду. Потрібно не долар знижувати, а слідкувати за цінами – треба знижувати ціни, регулювати їх, а потім потроху підходити до зменшення ціни закуплі долара. У Нацбанку немає в розпорядженні податківців, міліціонерів, СБУ. Тому зараз держава має задіяти ці інструменти.

- Яким має бути курс долара зараз?

- Зараз його можна придбати на "чорному" ринку за 30 гривень. Але ми з нашими аналітиками пройшлися магазинами та подивилися на товари. Власники магазинів, дивлячись за такими доларовими "каруселями" виставляють свої товари в розрахунку 50 грн/$, аби потім не прогоріти. Оце і є реальний курс на сьогодні. Бо долар по 30 гривень під матрацом – це не валюта, треба брати з позиції – що за нього можна купити.

Чи варто зараз скуповувати долари за такою ціною простому українцеві з невеликим доходом?

- Якщо у людини лежить відкладено кілька тисяч гривень – краще не купляти. Багато хто скуповує гречку та інші крупи – це неправильно. Бо до нового врожаю рукою подати. Найкраще купити ліків – особливо людям, котрі регулярно їх вживають, ліки дорожчатимуть. Можна купити чаю чи кави – це теж імпортні товари. Взагалі варто проаналізувати, що найпотрібніше вам у побуті і що з цього найпотрібнішого – імпортується. Якщо була запланована покупка – щось з побутової техніки чи одягу.

А що робити тим, у кого дохід більший і є можливість купити крупну суму валюти?

- Зараз людина з великою сумою не знає, що її зробити. Бо нема куди інвестувати – банківське золото прирівняли до валюти і зараз продають тільки на 3 тисячі гривень його. Тому це не вихід. Валюту в банках теж знайти складно. Тому єдиний вихід – іти на "чорний" ринок.