З березня вартість спирту зросла у два рази – з 178 до 265 гривень за декалітр, розповіли на державному підприємстві "Укрспирт". Пояснили це подорожчанням енергоносіїв і складових для виробництва спирту.

"Електроенергія і газ суттєво подорожчали за цей рік. Так само піднялася ціна основних складових для виробництва спирту – фуражної пшениці та кукурудзи, – розповідає znaj.ua Марія Колесник, аналітик консалтингової компанії "ААА". – На початку року пшеницю продавали за 2300 гривень, а зараз – за 4 тисячі. Кукурудзу реалізовували за 2500, а тепер - за 3800 гривень. Тому підстави до підвищення вартості є. Проте не можу сказати, що ціна мала б зрости саме на 50 відсотків. Все ж таки "Укрспирт" є монополістом на ринку виробництва спирту в Україні, такі завжди мають спокусу підвищити вартість більше ніж потрібно."

Наслідком підвищення вартості спирту буде подорожчання горілки. Мінімальна ціна півлітрової пляшки виросте з 39,9 грн до 55 грн, підрахували в асоціації "Укргорілка".
"Підняття ціни на алкоголь ніяк не вплине не шкідливі звички українців – як пили, так і питимуть, – говорить Марія Колесник. – Заводи збільшать частку тіньової продукції. Вони й зараз вночі випускають нелегально великі партії спиртного, щоб оминути податки. Тепер нелегальної горілки стане ще більше, вона буде трохи дешевшою. Продаватимуть її у кіосках, барах і на базарах. Українці частіше труїтимуться алкоголем, бо вже з цієї весни вони гнатимуть більше сомогону - хтось для себе, а хтось під реалізацію".