На квітах найбільше можна заробити перед 8 березням та 14 лютого, вважає продавець квітів Оксана Кононенко із Києва. Вона понад 10 років торгує квітами на столичних ринках.
- Після перемоги Майдану прибутки всіх квітників упали. Рік тому люди найменше за весь мій досвід купували квітів як на День закоханих, так і на 8 березня. Проте із цьогорічного лютого попит на квіти став відновлюватися. Популярнішими стали вітчизняні сорти, - говорить продавець. Вона розповідає, як успішно почати бізнес на квітах.

З чого почати?
Квіти замовляють на оптових базах Києва та в передмістях. Цьогоріч оптом їх можна купити від 11 до 15 гривень за штуку. Придбані рослини тримають у ванній кімнаті в холодній воді. Воду бажано підсолодити, щоб квіти довше не в'яли. Кожні 20-30 хвилин провітрювати у приміщенні.
- Найкраще купувати троянди та тюльпани. Рослин, дорожчих 15 грн, не варто брати. На них важко зробити велику націнку. Також бажано не купувати гвоздик і гербер. Вони часто ламаються. Не варто також купувати квіти білого кольору. На них, особливо на герберах, у холодні березневі дні з'являються чорні цятки, - говорить Оксана Кононенко.
Для продажу достатньо закупити оптом 180-200 квіток. Це обійдеться 2200-2800 грн. Також на сітку та целофан для загортання квітів необхідно близько 100-150 гривень. Їх найдешевше продають через інтернет.
- Для заробітку виключно на свята не раджу десь реєструватися приватним підприємцем. Достатньо бути готовим відкупитися від патрульно-постових гарним букетом чи сотнею гривень. Зазвичай вони не дуже прискіпуються до таких.

Як продавати?
Точку з квітами розміщають біля зупинок, входів у метро та на широких перехрестях.
- Бажано обирати місця, де багато людей і немає магазинів із продажу квітів. Вашою перевагою мають бути ще низькі ціни. На торгівлю можна виходити із 14 години до півночі, - радить продавчиня. – Я роблю націнку на кожній квітці 5-7 гривень. Якщо в букеті більше 5 квіток, націнка менша. Розраховую, щоб букет був не дорожчим 75 гривень. Бо як тільки ціна виходить більшою, то покупці починають прискіпуватися й торгуватися. А якщо ціна трьох квіток виходить 35-37 гривень, покупці платять, не вагаючись. На стан рослин не дуже дивляться. За два дні торгівлі перед 8 березням, гуляючи, можна заробити 1200-1500 гривень. Якщо торгувати і вночі, то ще більше. Головне, обрати хороше місце.

До чого бути готовим?

- Варто вивчити ситуацію із продажем квітів навколо. Власники квітникових магазинів і точок в метро не люблять нас, нелегальних продавців. Можуть зумисне поламати квіти й прогнати. Кілька разів мені доводилося через це міняти точку, - розповідає будівельник Валентин Андрієнко. Він щороку з 5 по 9 березня продає квіти біля столичного метро Дорогожичі. – Ще слід остерігатися п'яних. Їх у передсвяткові дні вистачає. Минулого року один такий із пересердя перекинув мені пластикову вазу з трояндами, потоптався по бутонах і пішов. Я його не доганяв, щоб товар не кидати.
Якщо неподалік є банківський термінал, варто кожні 2 години через нього класти гроші на свою картку, радить продавець квітів Дмитро Сагурін. Він три роки працює реалізатором квітів на столичних станціях метро.
- Два роки тому 7 березня мене ледь не пограбували. Один покидьок стукнув у обличчя, інший почав ритися в сумці. Добре, що якийсь чоловік заступився і вони втекли. Так би 2 тисячі витягли б. Після того виручку перевожу на картку, беру на чергування битку. Якось під Майданом бачив, як міліціонери знущалися над бомжем. Вдарили його в обличчя ногою і регочуть. Потім підняли і набризкали йому газовим балончиком в пику і пішли. Він потім кров'ю плював довго.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Витрати

Купівля квітів - 2200-2800 грн
Целофан та сітка для упаковки – 100-150 грн
Доставка квітів або таксі – 400 грн