На початку цього року збанкрутувало понад 10 банків, у більше 5 введена тимчасова адміністрація. Тому фінустанови стали частіше продавати заставні квартири. Житло виставляють на продаж на 12-17% дешевше ринкових цін. Наприклад, однокімнатку в будинку 80 років забудови у столичному житломасиві оболонь продають за 1,2 млн. грн, а таку ж саму , але заставну - за 900 тис. грн.
"Заставних квартир побільшало, бо у людей зменшились доходи. Багатьох скоротили на роботі, урізали зарплати. Українцям немає чим платити кредити. Особливо якщо це доларові кредити. Деякі банки вже почали конфісковувати житло. Власникам нічого не лишається, як віддавати помешкання, адже щомісячні платежі за нього зросли щонайменше у три рази. Ще й комуналка подорожчала", - розповідає Віктор Несін, голова Національної ради ріелтерської палати України.
Заставне житло продають дешевше ринкової вартості, бо банк зацікавлений якнайшвидше його продати й отримати суму, яка перекриє заборгованість їхнього клієнта.
"Банки хочуть якнайшвидше спекатися цього житла. Їм не вигідно мати нерухомість, бо за неї треба платити комунальні послуги, обслуговувати"


Які квартири продають

Найбільше заставних квартир продають у містах-мільйонниках - Києві, Харкові, Одесі. Там більший відсоток людей мали можливість оформити кредит на житло.
"Це не дивно, бо в цих містах і доходи більші. Серед заставних квартир є різні - і елітні трикімнатки, і однокімнатки в новобудовах, але найбільше бюджетних варіантів, - говорить столичний ріетлор Світлана Компанієць. - Курс і криза найбільше вдарила по бідних людях і тих, хто мав середні достатки. Зазвичай це житло без особливого ремонту. Деякі варіанти просто розбомблені. Бачила кілька трикімнаток на Харківському житломасиві. Їх продавали дешевше ринкової ціни аж на 20 відсотків. Проте туди зайти було страшно. Одну здали в оренду китайським робітникам і там був жахливий безлад, бо вони курили в кімнатах, ходили там взутими, тому попсували ламінат. В іншій квартирі власники влаштували міні-гуртожиток, заселили туди більше 20 осіб".
Зазвичай у житлі, яке арештував банк, за комунальні послуги не сплачено за кілька років.
"Власники не платять від безвиході. В них немає грошей. Але нерідко я і банк, який став власником нерухомості, не сплачує за це. Кілька разів колеги впіймали один із солідних банків, який підробляв платіжки про повну сплату комунальних. Показував їх перед продажем наступним власникам. Очевидно, фінустанова виділила на це гроші, а його працівники гроші привласнили собі й вирішили вийти із ситуацій фіктивним документом."
Серед елітного житла 80% у хорошому стані.
"Таке купували колишні посадовці, вони думали, що навіть якщо й не виплатять кредиту, все одно залишать собі квартиру. Але змінилася влада та ситуація в країні. Їм прийшлосі попрощатися із житлом."

Як безпечно купити заставне житло

Кредитні квартири продають у двох випадках - або банк через суд вилучив житло й тепер продає, або він лише збирається її вилучити, а вже продає.
"Для купівлі такої квартири краще найняти юриста, щоб він перевірив всі документи банку та власника квартири, - радить Віктор Несін. - Був не один випадок, що новий власник купує квартиру, а звідти не хоче виходити її старий господар-боржник. Він забарикадовується, зачиняє двері й не впускає справжнього господаря. Трапляються й інші ситуації, коли колишній власник-боржник подає у суд на банк за порушену процедуру торгів, виграє справу. Тоді теперішньому власнику доводиться покидати щойно придбане житло й чекати поки йому віддадуть гроші. А виплата затягується зазвичай на рік-два. Я вже не кажу про атмосферу горя й безвиході у кредитній квартирі. Нерідко старі господарі обсипають нових різними прокльонами".
Найбезпечніше купувати вже вилучене житло.
"Тоді мала ймовірність, що хтось вас туди не впускатиме чи створюватиме якісь труднощі. Проте варто уважно перевірити всі документи. Особливо, чи виписані колишні господарі та їхні діти. Слід з'ясувати, чи не подає колишній власник-боржник до суду на банк."

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще