Торговці, які заробляють на продажу цигарок неповнолітнім, зможуть впізнати себе на "Дошці ганьби". Її в інтернеті створять кияни, які виступають проти паління.

Обіцяють, що торговців будуть карати за допомогою відео. "Фільми" за участю таких людей з'являться на сторінках соцмереж. Рейд по кіосках, ринках, супермаркетах та переходах Києва активісти проведуть 24 квітня. Ловити нечесних торговців будуть на "приманку". За задумом, роль неповнолітнього курця виконає один з учасників руху – 16-річний підліток.

"Обличчя всіх, хто продаватиме цигарки школяру, обов'язково з'являться в мережі. Зробимо для них спеціальну "Дошку ганьби". Окрім того, відразу ж на місці будемо викликати міліцію. Ці люди псують життя та вбивають наших дітей, тому будемо їх соромити", - пояснює "Знай" Наталія Головко з "Живої стіни".

Рух створили молоді люди, які ведуть активний та здоровий спосіб життя. Тому борються з палінням усіма законними методами. Кажуть, що вже проводили подібні рейди. Вони змінюють ставлення продавців до неповнолітніх, але ненадовго.

"Ми робили подібні закупки в усіх районах міста. Але працівники часто міняються, тому навіть в тому самому кіоску можуть знову продати підлітку пачку цигарок або алкоголь. Також, ми помітили, що в центрі міста торговці вкрай рідко йдуть на порушення закону. А от на Нивках, Лісовому масиві, Дорогожичах, Дарниці такі випадки трапляються постійно. Тому рейди будемо влаштовувати три-чотири рази на місяць", - уточнює Наталія.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

В майбутньому кияни планують оголосити війну курцям в громадських місцях. Будуть фотографувати тих, хто куритиме на зупинках громадського транспорту. А потім вивісять їхні фото на "дошці ганьби".

"Поки в нас не дуже багато людей. Але сподіваємось, що молодь підтримає нашу ініціативу. І боротися з палінням вийде в різних куточках України. Тому відправляйте нам адреси магазинів-дітовбивць та приєднуйтеся до нашої акції", - кажуть активісти.