Сьогодні - всесвітній день рок-н-ролу (World Rock-n-roll Day). Свято відзначається щорічно 13 квітня, хоча історична подія, що послужила для нього основою, сталася днем раніше: 12 квітня 1954 Білл Хейлі (Bill Haley) записав сингл "Rock Around The Clock", що став знаковим у новому музичному напрямку.

Рок-н-рол швидко подолав кордони США і поширився по країнах і континентах, кинувши виклик суспільству і традиціям.

Читайте також: Помер нобелівський лауреат Гюнтер Грасс

Серед засновників напрямку був і легендарний Елвіс Преслі, який став кумиром підлітків і молоді. Його стиль одягу, манери і рухи ставали прикладом для наслідування.

Шістдесяті роки пройшли під знаком "Бітлз". Четвірка з Ліверпуля своїми піснями запустила в світ епідемію "бітломанії". Майже одночасно з ними виникли "Rolling stones", що відрізнялися швидким, потужним і технічним звуком.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

У 1970-і роки народився прогресивний рок, яскравими представниками якого стали групи "Pink Floyd", "Deep Purple", "Led Zeppelin", "Black Sabbath". Це десятиліття вважається золотою епохою у розвитку рок-культури.

Сьогодні рок-музика має безліч напрямків: від легкого танцювального рок-н-ролу до брутального агресивного грайндкора. Тексти рок-пісень дуже різноманітні - від невимушених і жартівливих до похмурих, глибоких і філософських. Часто рок-музика протиставляється поп-музиці, хоча явної межі між поняттями "рок" і "поп" не існує. Багато музичних явищ балансують на межі між ними.