Жителі Чернівців помітили, що на вулицях і парках міста стало значно менше горобців, а в деяких районах вони взагалі зникли.

"Горобці дуже чутливі до екологічної чистоти навколишнього середовища. Вони витрачають багато енергії, тому змушені шукати їжу кожні 10-15 хвилин. Якщо стається викид якихось хімічних речовин, горобці першими це відчувають, і часто гинуть. Думаю, в Чернівцях почалися весняно-польові роботи, підприємці розкидають добрива на поля, і їх вітром розносить навкруги. Горобці могли наїстися цієї хімії" - говорить завідуюча відділу зоології Київської станції юних натуралістів Валентина Жетерьова.

Екологи попереджають, що птахам і тваринам, що живуть у місті, дуже шкодять поліетиленові пакети. Тварини не можуть дістати із них їжу, яку містяни викидають у смітники, і їдять разом із пакетами. Поліетилен забиває їм шлунок, і через це тварини гинуть.

Також погано на птахів впливає швидка їжа із емульгаторами і стабілізаторами. Метаболізм у них проходить значно швидше, тому можна спостерігати, як ці добавки впливають на живий організм. Приміром, від комбікормів, якими годують бройлерів, горобці набирають вагу протягом 2-3 днів. Птахи стають занадто товстими і не можуть літати.