Українці зможуть особисто подавати в суд на чиновників, які вимагають хабарі або вчиняють інші протиправні дії. Відповідний закон сьогодні прийняли депутати Верховної Ради. Для позову досить буде надати прихований відео або аудіозапис порушення. Причому, кримінальну відповідальність за прихований запис прибрали.

"Громадське обвинувачення має елемент несподіваності: коли не знаєш, звідки чекати неприємностей, раціональніше утримуватися від поганих учинків в цілому. Однак справа не лише в більшій ефективності колективної дії порівняно з індивідуальною, а й у важливому політично-виховному моменті: якщо об'єднавшись можна домогтися покарання злочинця, є сенс об'єднуватися", - ідеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Із законодавства прибрали кримінальну відповідальність за "незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів для отримання інформації", "незаконне зберігання спеціальних технічних засобів для негласного отримання інформації" та аналогічну відповідальність військовослужбовців при зборі такої інформації у відношенні до власного керівництва.

Читайте також: Іноді чиновники діляться хабарами з президентом

"Це давно очікувана та непогана ініціатива, але диявол завжди ховається у деталях. Закон може перетворити кожного українця на міліціонера чи суддю. До нього було багато претензій саме з точки зору дотримання прав людини", - сказав "Знай" член правління міжнародної організації Transparency International Андрій Марусов.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Протягом місяця законопроект мають доопрацювати в комітетах та поставити на друге голосування. Якщо президент його не ветує, закон вступить в дію у липні цього року.

Читайте по темі: Активісти розпочали полювання на хабарників у ДАІ