Зарплата держслужбовців має бути 700-1500 євро, залежно від обов'язків і відповідальності. Про це заявив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків. За його словами, таке утримання мають чиновики у східноєвропейських країнах.

- Після девальвації гривні купівельна спроможність населення впала, тому влада часто порушує питання соцзабезпечення, - говорить "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг". Він розповідає, чи можливо за нинішніх умов підвищувати зарплати держслужбовцям.

Матеріал за темою Кожного п'ятого держслужбовця скоротять до кінця року

У бюджет на цей рік закладені величезні витрати на армію, іноземним кредиторам Україна винна понад 110 мільярдів доларів. Чи слушний зараз час для підвищення зарплат чиновникам?

- Щоб швидко вийти з кризи, маємо змінити функціонування всієї державної системи. Якщо пообіцяти державним службовцям високу зарплату й змінити підхід до контролю їхньої роботи, рівень корупції різко зменшиться. Поняття хабарів і презентів відійде в минуле. Адже зараз не проблема зафіксувати передачу хабаря чи якісь домовленості з чиновником. Вони цього будуть боятися.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

А якщо державні службовці і хабарі братимуть, і зарплату високу отримуватимуть?

- Щоб такого не було, потрібно звільнити всіх теперішніх чиновників і набрати нових, які відповідатимуть сучасним вимогам: знатимуть англійську мову, вмітимуть добре працювати на результат і матимуть принципово новий ментальний підхід до роботи.

Матеріал за темою Дві третини доходів українці витрачають на їжу і житло

Що ви маєте на увазі під ментальним підходом?

- Держслужбовець, який почав працювати у радянські часи чи період незалежної України, це людина, яка дбає виключно про своє збагачення на посаді, ні за що не відповідає і часто не є професіоналом своєї галузі. Якщо від службовця ще й залежить видача якихось дозволів і довідок, то він себе вважає богом.

Де взяти інших?

- Із бізнесу та приватних установ. Це мають бути молоді люди віком 27-32 роки, які пережили кілька криз, розуміють, що просто так ставку їм ніхто не платитиме. З держструктур і бюджетної сфери не варто набирати. Більшість із цих працівників не вміє працювати.

Матеріал за темою Індексації пенсій і зарплат до грудня не буде - Яресько

Якою має бути зарплата держслужбовця?

- Щонайменше 10 мінімальних зарплат, від 12 тисяч гривень. Таке забезпечення дозволить державним службовцям нормально забезпечувати сім'ю, брати кредити й не спокушатися на хабарі.

Де взяти такі гроші на зарплати у період кризи?

- Це не складно. По-перше, потрібно провести оптимізацію серед державних відомств. По-друге, максимально автоматизувати процес роботи чиновників і скоротити до мінімуму державні перевірки. По-третє, суттєво скоротити чиновників. Це дозволить вивільнити величезні ресурси.

Як має проходити оптимізація державних відомств?

- Справа в тому, що кожен керівник якогось структурного підрозділу намагається якомога більше роздути штати, аби отримати більше коштів з бюджету. В результаті ми отримали повно всіляких міністерств і департаментів, які конкретно нічого не роблять.

Наприклад, є у нас Міністерство екології і природних ресурсів. Яка його роль? Довідки видавати? Адже питання екології в Україні останні 20 років, на жаль, ніяк не вирішується. Ось зараз в Україні готують законодавство під електромобілі, але Міністерство екології у цьому випадку не проявляло ніякої ініціативи.

Те ж саме можна сказати і про Міністерство культури. Державну службу статистики взагалі можна скоротити у десять разів, якщо автоматизувати там половину процесів.