Сьогодні в обмінних пунктах валюти та банках долар продають за 22,15 гривень, а купують — за 21,2 гривень. Це на 30-35 копійок дешевше, ніж минулого тижня. На міжбанківському ринку вартість американської валюти також опустилася. Тепер долар продають за 21,02 гривні, а купують — за 20,99 гривень. Національний банк України встановив курс — 21,01 гривень, на 16 копійок нижчий за минулотижневий.

"Зараз відбувається зниження вартості долара через два фактори. Перший — продаж експортерами валютної виручки, другий — масовий продаж українцями іноземної валюти", - каже "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

Читайте також Нацбанк знизив курс долара на 13 копійок

За його спостереженнями, більшість експортерів стали продавати валютні виручку у другій половині червня, коли вартість долара досягла максимуму за останній місяць.

"Вони зумисне притримували виручку до останнього терміну її продажу. Проте, курс попри їхні очікування, суттєво не підвищився. Велика частина українців ще минулого року вклала заощадження у американську валюту. Зараз їм потрібні гроші на відпустки, тому вони ці долари продають. Їх на ринку стає більше. Тому валюта дешевшає", - говорить фахівець.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Читайте також Долар подорожчав на 13 копійок

До кінця серпня вартість долара в банках і обмінниках коливатиметься на рівні 22,15-22,70 гривень.

"У серпні можливе послаблення курсу до 21,9-22 гривень. Але воно протримається тиждень-півтори. На це вплине фактор відкладеного попиту. Зараз люди побачили, що курс стабілізувався і починають купувати речі, які давно планували придбати — автомобілі, квартири. Для цього продають валюту. У вересні-жовтні долар продовжуватиме рости. Почнеться новий маркетинговий рік і попит на валюту збільшиться. До того ж на її вартість впливатиме знецінення гривні. Тому вже в листопаді долар продаватимуть за 22,8-22,9 гривень".

Нагадаємо, минулого тижня офіційний курс НБУ різко почав знижуватися. Його встановили на рівні 21,17 гривень за долар.