Міжнародний валютний фонд наполягає на підвищенні пенсійного віку в Україні. За словами його очільників, це сприятиме зменшенню дефіциту Пенсійного фонду України. Про це повідомив міністр соцполітики Андрій Рева.

Однак він зазначив, що такий крок потрібно буде зробити, якщо знайти інші способи вирішення проблеми нестачі грошей у Пенсійному фонді не вдасться.

"Фактично цією заявою він сказав, що Пенсійний вік все ж збільшать. Бо нічого з пенсійною реформою в уряду не виходить. Замість того, аби зробити її за британською моделлю, коли є два або три рівні накопичення і лише один із них з Пенсійного фонду, уряд робить видимість реформи. Її також назвали багатоступеневою, але всі джерела фінансування пенсіонерів йдуть із того ж Пенсійного фонду", - каже економіст Олександр Бойко.

За його словами, такий підхід влади дозволяє якомога більше прокручувати корупційні схеми.

"Справа в тому, що у Пенсійному фонді зосереджено повно інших фондів. Фонд компенсації коштів постраждалим на виробництві, фонд оздоровлення, фонд інших якихось компенсацій. Через ці всі фонди чиновники відмивають чималі кошти, бо процедура їх виділення не прозора. За великим рахунком, треба було взагалі скасувати Фонд оздоровлення і компенсації коштів постраждалим. Останнім мають займатися страхові компанії. Якщо провести чистку, то вивільниться більше грошей для реальної пенсії", - каже він.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Читайте також Скасування податку на пенсії не вплине на добробут пенсіонерів

На його думку, загроза від підняття пенсійного віку стоїть в першу чергу перед тими, кому зараз 45-50 років.

"Думаю, підняття пенсійного віку відбудеться до 2020 року, а вступить у дію ще через 3-5 років. Відповідно, нинішні 45-річні будуть працювати більше. Виникне проблема із працевлаштуванням, адже у нас і так мало робочих місць. Після збільшення пенсійного віку людям після 50 років на приватних підприємствах зменшуватимуть зарплату на 15-20 відсотків. Робитимуть це, аби витіснити старих людей і приймати більше молодих. Зарплату зменшуватимуть у законний спосіб – для цього шляхи знайдуть. Знаю, що зараз така проблема існує в Німеччині. Шкода, що люди, які гідно пропрацювали все життя, змушені будуть в кінці своєї кар'єри терпіти ці приниження", - говорить Олександр Бойко.

Нагадаємо, про вимогу МВФ підняти пенсійний вік в Україні в уряді говорять не вперше. Але раніше ці слова члени уряду не підтверджували.