Фонд держмайна запланував продаж понад 300 об'єктів на відкритих аукціонах. Почнуть з продажу ТЕЦ, Одеського припортового заводу та 6 обленерго вже з лютого наступного року. Наразі міністерства саботують процес передачі держкомпаній для приватизації, а інвестори не зацікавлені брати участь в аукціонах без змін в законодавстві.

"Наразі нам передали лише 6 об'єктів з 302, які мають передати до кінця року. Навіть з тими підприємствами які нам передали для продажу, плутанина з інвентаризацією, ринковою вартістю та боргами. Через це ми не отримуємо заявок на аукціони, навіть коли намагаємося щось продати за 3 копійки", - заявив сьогодні на брифінгу голова Фонду держмайна Ігор Білоус.

Взагалі, з понад 400 об'єктів, якими наразі розпоряджається Фонд – 96 перебувають в стані банкрутства. Купувати такі об'єкти немає інтересу ні в кого. Для того, щоб вирішити ситуацію, відомство залучило експертів Європейського банку, Європейської комісії, ЮСАІД та Світового банку. Вони за власний кошт проведуть детальну інвентаризацію всіх підприємств та розроблять план дій.

Протягом цього року в державну власність повернули 68% Запорізького алюмінієвого комбінату, та 99,9% Херсонській та Одеській ТЕЦ. На 7 державних компаніях на 100% поміняли наглядові ради.

"Ми запускаємо електронний документообіг, щоб уникнути ситуацій, коли дрібні виконавці тягнуть по кілька місяців з реєстрацією учасників торгів. Усі торги без виключення будуть відкриті: з молоточком, присутністю ЗМІ та попередньою реєстрацією в Інтернеті, де всі охочі побачать учасників аукціонів ще до їх початку", - розповів Білоус.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Читайте також: За три роки Україна продасть 300 об'єктів держвласності

Цього року чиновники встигають запустити продаж лише готелю "Президент", Сумихімпрому та Одеський і Херсонський ТЕЦ. Покупців перевірятиме комісія з приватизації, до складу якої увійдуть представники контррозвідки, СБУ та Антимонопольного комітету. До участі в конкурсі не допускатимуть компанії, які мають від 25% державних акцій, тих, хто потрапив в санкційні списки та зареєстровані в офшорах. До того ж, внесення 20% від стартової суми торгів має відсікти від участі в торгах неплатоспроможні та фіктивні компанії.

"Один мільярд гривень на продажу дрібних державних підприємств ми можемо заробити вже цього року. Але для цього нам потрібні зміни в законодавстві, які у Верховній раді розглянуть вже до кінця місяця. Підкреслюю, по кожному об'єкту, які ми вже готові продати – достатньо бажаючих, тож чекаємо на прийняття змін депутатами", - підкреслив Білоус.