Звернення до президента з вимогою "створити нову систему судів і оголосити прозорий конкурс на всі суддівські посади" зібрало за тиждень понад 5 тисяч підписів. Експерти зауважують, що в Адміністрації президента прагнуть законсервувати реформу, а не провести її насправді.

Одного з авторів реформування судової системи від Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков розмістив петицію 9 вересня. Він вимагає від президента створити незалежну комісію поза політичним впливом для повного оновлення суддівського корпусу.

"Оцінювати відповідність кандидатів (як чинних суддів, так і інших кандидатів на посаду судді) за критеріями доброчесності, бездоганної репутації і здатності здійснювати правосуддя має незалежна тимчасова комісія, створена з правників з бездоганною репутацією, до яких є повна довіра у суспільстві. Ці зміни потрібно провести одночасно зі спрощенням судової системи і судочинства, повного усунення політичних впливів на суд", - ідеться у петиції.

Раніше експерт зауважував в інтерв'ю "Знай", що Адміністрація Президента намагається обійтися без повного оновлення суддівського корпусу і хоче залишити повний контроль Президента над суддями.

"Президентський проект не містить жодного механізму з перенабору суддів. Без цього ніякої реформи не буде взагалі. Одна справа, як система побудована, інша – хто саме буде суддями. Як то кажуть: а судді хто?", - заявляв Жернаков.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Читайте також: "Адміністрація Порошенка прагне законсервувати судову систему, а не реформувати"

В той же час вчора президент Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам вчора не згадав про оновлення судового корпусу, обмеживши свій виступ загальними реченнями.

"Судова реформа має забезпечити невідворотність покарання для хабарників. Не домовляться. Ні олігархічна "криша", ні вкрадені мільярди, ні політичні зв'язки - нічого не врятує", - заявив Порошенко.

Президентський варіант реформування судової системи вже направлений до Венеціанської комісії і за два тижні буде поданий на громадські обговорення.

Підписати петицію з вимогою оновлення і фактичного створення судової системи наново можна тут.