Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт різко розкритикував реформу прокуратури перед американськими інвесторами. Він звинуватив генпрокурора у зриві реформ, захисті корумпованих прокурорів та блокуванні справи "діамантових прокурорів".

На Конференції Бізнесової Ради "США-Україна" та Київської школи економіки з реформи правової системи та системи управління посол розповів про всі напрямки реформ в Україні. Найбільше обурення Пайєтта викликала ситуація в Генеральній прокуратурі.

"Генеральна прокуратура повинна припинити підривати реформи, захищати корумпованих прокурорів у своїх рядах таких, як заарештовані в липні горезвісні "алмазні прокурори", а також припинити блокування кримінальних розслідувань хабарництва, змов і політичного угод", - сказав посол.

Він порадив відомству позбавитися "радянської спадщини - політичного контролю та корупції" й зауважив, що така ситуація загрожує Україні тим, що вона опиниться поза колом європейських держав.

"Сполучені Штати підтримують створення ефективної Генпрокуратури, якій українці можуть довірити захист своїх прав. Для цього нам потрібні чесні партнери, котрі прагнуть верховенства права. Партнери, як Давід Сакварелідзе та Віталій Касько, два відважних реформатори, котрі працюють на призначення незалежного Генерального інспектора для розслідування і судового переслідування корумпованих осіб у межах Генпрокуратури. Тривожним сигналом стали коментарі Касько для ЗМІ цього тижня про те, що він та інші реформатори всередині ГПУ перебувають під сильним тиском. Це є ознакою того, що в цій важливій установі проходить важка битва між Старою Україною та Новою Україною", - зазначив Джеффрі Пайєтт.

Популярні новини зараз
Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

Посол закликав оновити керівництво Генпрокуратури "максимально чесними людьми".

"Оновити людьми, які дослухаються до закликів, що так ясно прозвучали на Майдані: досить. Досить бізнесу за звичною схемою. Досить корупції та безкарності. Український народ має право вимагати зміни зараз. Занадто багато людей вже й так принесли занадто великі жертви", сказав посол.

Читайте також: США розпочали публічну війну за реформу прокуратури в Україні

Нагадаємо, що з критикою Віктора Шокіна на посаді генпрокурора раніше виступили посол ЄС в Україні Ян Томбінський та представник Госдепа у Східній Європі Вікторія Нуланд. Вони вимагали генпрокурора замінити своїх представників в комісії з обрання антикорупційного прокурора, якій стане ключовим гравцем в ефективній роботі Національного антикорупційного бюро.

"Істинною мірою прихильності України до боротьби з корупцією є число чиновників з нинішньої адміністрації у в'язниці за корупцію. Готовність влади переслідувати усіх корумпованих чиновників і олігархів, незалежно від їхньої політичної партії або особистого статку, є критичним показником його прихильності верховенству права. За цим показником, Україна після Революції Гідності не досягла значних результатів", - підсумував Пайєтт.