Реформа української прокуратури стала головною темою для критики з боку високопосадовців США цього тижня. У відповідь Банкова зіграла невмілим вкиданням інформації про уявну відставку посла США в Україні за критику Шокіна. Що стоїть за підкилимною боротьбою між американськими та українськими чиновниками, яка вийшла за межі дипломатії?

"Є одна кричуща проблема, яка загрожує всій гарній роботі, що проводиться для поліпшення бізнес-клімату регіональними лідерами. Ця перешкода - відмова Генпрокуратури успішно боротися з внутрішньої корупцією", - сказав Пайетт 29 вересня на фінансовому форумі в Одесі.

Банкова відповіла через заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, якій розповів журналістам, що президент начебто обурений оцінкою діяльності Генерального прокурора з боку посла США.

"Наскільки мені відомо, президент у жорсткій формі сказав Байдену, що послу США Джеффрі Пайєтту не варто було б робити заяву про якість роботи ГПУ під керівництвом Шокіна. У відповідь той погодився і сказав, що в лютому наступного року Пайетта відкличуть з Києва", - заявив Кононенко РБК-Україна.

Наступного дня поширену інформацію спростували в посольстві США в Києві. Речник відомства Джонатан Лалл назвав її "неправдивою".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Мені відомо з власних джерел що під час зустрічі Порошенка з Джо Байденом саме він, скажімо так, дуже-дуже "наполегливо радив" негайно розпочати реформування прокуратури. Причому, це не лише позиція США, такий самий тиск Банкова відчуває з боку Євросоюзу", - повідомив "Знай" політолог Володимир Фесенко.

За думкою експерта, США ідуть не шляхом реформування "всього й одразу", а застосовують принцип "step by step" (крок за кроком).

"Нереформована корумпована українська прокуратура стала тромбом як для боротьби із корупцією, так й взагалі тромбом для здійснення будь-яких реформ в країні. Без її реформування не буде ані покарання хабарників, ані розслідування злочинів на Майдані, ані притягнення винних у злочинах на Сході, коли ця територія повернеться під контроль Києва", - зазначає Фесенко.

Читайте також: "Допоки Петро Олексійович буде президентом – ніхто з команди Януковича не сяде"

За думкою експертів, США вирішили перейти межі дипломатії, оскільки саме вони інвестують значні гроші в українські реформи й зацікавлені в результаті.

"Американці протягом останніх півроку неодноразово "зверталися", "наполегливо просили", "радили" й "нагадували" про необхідність реформування прокуратури. Але в якісь момент їм це набридло й вони вирішили апелювати безпосередньо до президента, який і призначив Шокіна. Навіщо пхатися у кватирку, коли ти знаєш де двері?" - сказав "Знай" експерт Реанімаційного пакету реформ Андрій Круглашов.

Він зауважує, що саме прокуратура показує найгірші темпи в реформуванні й США добре розуміють, коли Шокін замість реформування прагне зберегти стару систему.

"США зробили реформу прокуратури головним пріоритетом й тиснутимуть, допоки Порошенко не запустить її. Охолодження стосунків очікувати не варто, але українську владу каратимуть доларом. Якщо не буде реформи – не буде й грошей", - каже Фесенко.

Цікаво, що саме таку цітату промовила у лютому 2014 року заступниця Держсекретаря США з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд: "Ніхто не дасть грошей - ні США, ні МВФ - для нереформованої України".

Цікаво, що 7 жовтня цього року ледь не половину свого виступу в Сенаті Нуланд присвятила саме необхідності реформування прокуратури в Україні.

"Ми очікуємо оновлення ГПУ за прикладом нової поліції в Україні, створення офісу генерального інспектора в межах Генпрокуратури та призначення українським урядом у короткий термін антикорупційного прокурора", - сказала Нуланд.

Читайте за темою: "У прокуратурі шалений опір реформам, доводиться витягувати брудну білизну"

Відверті виступи трьох американських високопосадовців стосовно реформування української прокуратури протягом місяця - не виглядають як збіги.

"Заяви американців іноді виходять за межі дипломатичної етики. Але як громадянин, в цьому випадку я цей тиск лише вітаю. Коли ми формуємо нову державу, наявність такого тренера – доцільна й влучна", - сказав "Знай" політолог Євген Булавка.

Експерт нагадує, що свого часу аналогічна ситуація була з Польщею, яка була стратегічним партнером США у Східній Європі. Результат їх дій - наочний, тому активізація американців в цьому напрямку зіграє лише на руку реформам.

"Настільки безпрецедентний тиск на Порошенка з боку американців – сигнал, що реформа прокуратури – один з ключових критеріїв його оцінки як президента. Й вибору в нього особливо немає, тому питання Шокіна майже вирішено, залишається лише чекати на відповідні оголошення", - вважає Фесенко.

Читайте також: "Люди Порошенка хочуть очолити корупцію, а не боротися з нею"