Наступного року усім арештованим майном управлятиме нове Агентство за чіткими та прозорими правилами. Створення відомства було умовою Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.

Після дискусій депутати відхилили можливість продавати майно за рішенням адміністраторів, яких призначатимуть для управління активами через відкриті конкурси. В Агентстві залишили можливість лише управляти арештованим майном, а продавати лише те, що швидко псується.

"Ми не можемо дозволити, щоб в Агентства були магазини, автопарки, санаторії та інше! Саме тому ми пропонуємо наймати для збереження майна компанії на відкритих конкурсах й продавати що небудь лише на відкритих конкурсах", - заявив у Раді автор закону Єгор Соболєв.

Депутати також погодилися на створення Єдиного реєстру арештованого майна, яке буде доступно усім.

Контролювати нову структуру буде громадська рада і тимчасові комісії зовнішнього контролю. Агентство також щороку проходитиме аудит, результати якого будуть доступні громадськості.

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Читайте також: Депутати проголосували за спеціальну конфіскацію корупційного майна

З початкового варіанту законопроекту прибрали можливість отримувати прибутки з арештованого майна, а також керувати активами. Також в фінальному положенні зникла норма, за якою Агентство могло залишати собі на розвиток 25% доходів від управління арештованим майном.

Цей закон став четвертим з шести необхідних для отримання безвізового режиму Україна-ЄС, за які депутати мають проголосувати сьогодні. Зранку під Верховною радою проходить мітинг, учасники якого вимагають від нардепів забезпечити прийняття необхідних законів.