Майже триста депутатів підтримали закон про конфіскацію із правками, проти яких виступив уряд. Спікер Ради Володимир Гройсман запропонував відправити закон на експертну оцінку перед наданням президенту на затвердження й повернутися до розгляду у разі критики з боку Євросоюзу.

Закон "Про конфіскацію" був розроблений Мінюстом разом із незалежними експертами й проголосований в першому читанні на весні. Після цього, Комітет з питань правоохоронної діяльності вніс до закону понад 120 поправок, які, зі слів міністра юстиції Павла Петренка, спаплюжили зміст закону й зробили його прийняття неможливим.

"Ваші поправки погіршать ситуацію з арештом майна корумпованих чиновників, європейці його не приймуть й вам же доведеться його переголосовувати. Ви запропонували, щоб слідчій на стадії накладення арешту збирав докази щодо обсягу збитків, які спричинив чиновник, й арештував майно лише на суму цих збитків! Таке слідство, яке може тривати місяці, без не подання на арешт", - заявив депутатам Петренко.

Проте, депутати виступили проти урядового варіанту закону й відстояли положення щодо захисту майна третіх осіб, які пов'язані у корупційних злочинах.

"Благими намірами щодо боротьби з Януковичем – вимощена дорога в пекло. Ви можете звинуватити людину в тому, що вона щось отримала від Януковича й заарештувати у нього все. Якщо водій обслуговував високопосадовця й в нього з'явився Мерседес – його можна арештувати. Але не можна арештувати Жигулі сина цього водія!", - сказав лідер фракції БПП Юрій Луценко.

Популярні новини зараз
Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження
Показати ще

Читайте також: Депутатський варіант закону про конфіскацію шкодить всім – Віталий Касько

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував депутатам приймати такій варіант закону, якій вони хочуть, але швидко розглянути внесення змін в разі негативного висновку Ради Європи.

В решті, за закон із правками Комітету проголосували 291 народний депутат й закон відправили на експертизу.

Нагадаємо, що законом дозволяється арештовувати майно не лише чиновників, які попалися на корупційному злочині, але й третіх осіб, яким вони "дарували" чи передавали майно й активи.