Вже у вівторок, 6 жовтня, польська комісія прийматиме у Львові роботу польсько-українських реставраторів. Цьогоріч фахівці працювали над дев'ятьма пам'ятниками. На них польське Міністерство культури виділило понад 1,5 млн. гривень.

Серед них – і Каменяр на могилі Франка. Тут фахівці обробили шви поміж кам'яними блоками, аби не потрапляла волога, почистили та навоскували фігури.

"Щодо могили Франка, то основна робота потребувала багато шуму, пороху-пилюки – це, власне, очищення граніту. Ми замовили великий апарат-піскоструй. Це очищення тривало 2-3 дні", – розповів ZAXID.NET реставратор Тарас Бенях.

Тепер уже за українські кошти – а це 15 тисяч гривень – залишилося облаштувати навколо поховання квітники з тротуаром. А до кінця жовтня наші відреставрують ще й могилу дружини Франка та 13 інших надгробків. Музейники Личаківського кладовища постійно клопочуться й над австрійськими і польськими похованнями. За останніх три роки тут відремонтовано й відновлено окремі елементи на майже 300 польських поховань.

Читайте також: Молодь взялася за порятунок львівської статуї Свободи

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Проведено комплексний благоустрій на похованні Марії Конопніцкої. Це найвідоміша польська поетеса, скажімо, як для українців Леся Українка. Відновлено могилу надзвичайно відомого, світової слави, математика Стефана Банаха, а також архітектора Львівського оперного театру – Зігмунта Ґорґолевського", – уточнив директор Личаківського кладовища Михайло Нагай.