Екс-віце-прем'єр міністр України Роман Шпек впевнений, що в 2016 році українські банки будуть боротися за клієнтів, яким можна дати кредити. Зараз банки практично не кредитують населення і бізнес, через політичний та економічний ризик. Разом з тим, пересічні українці скаржаться на те, що їхні доходи впали, а платити по раніше взятим кредитам вони не можуть.

У зв'язку з цим в редакційній пошті зібралося чимало запитань від читачів про те, на що має право банк і кредитор у разі боргів.

Редакція "Знай" попросила прокоментувати листи читачів юриста, засновника компанії "Турій і Партнери" Андрія Турія.

Питання: "Два роки тому мій чоловік зняв 5 тис. грн. з кредитної картки банку. З тих пір не мав можливості погасити борг. У підсумку банк повідомив, що ми винні йому 20 тис. У нас немає таких грошей. А з банку надіслали лист батькам чоловіка. Тепер пенсіонери дзвонять чоловіку і плачуть, що через нього банк у них відбере будинок.

Що буде оптимальніше зробити в такій ситуації? Чи має банк право забирати майно у батьків чоловіка (він там прописаний)?

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Андрій Турій: Найоптимальніший варіант - звернутися в банк з проханням про реструктуризацію кредиту. Спробувати домовитися про зменшення суми боргу. Зазвичай банки йдуть на зустріч і знімають штрафи та відсотки на стільки, на скільки це можливо. У тому випадку, якщо Ваш чоловік просто прописаний в будинку батьків, не маючи частки у власності, то батькам не варто турбуватися з приводу того, що банк зможе відібрати житло. Насправді лист з банку адресовано не батькам чоловіка, а йому, так як він там прописаний.

Питання: "Що таке реструктуризації боргів? Як банк проводить її? Хто на неї може розраховувати?"

Андрій Турій: Реструктуризація боргу - це зміна умов обслуговування кредиту досягнута при двосторонні згоді боржника і банку. Будь який боржник банку може звернутися в банк з проханням про реструктуризацію боргів. З банком можна домовитися про списання частини суми боргу, прибрати пеню і штрафи, домовитися про новий графік погашення боргу. Після реструктуризації боргу банк і боржник підписують новий договір зі зміненими умовами користування кредитними грошима. Розраховувати на реструктуризацію можуть всі позичальники - але все залежить від рішення банку.

Питання: "Моя подруга кілька років тому зняла з кредитки 1, 5 тис. грн. - максимум, який там був. За півтора року, які вона не платила, природно сума зросла. Але в банку їй запропонували повернути лише 1,5 тис. грн. - без усіх відсотків і штрафів. Як таке можливо?"

Читайте також: Громада існує лише віртуально - юрист про народні підприємства

Андрій Турій: Таке можливо виходячи з умов договору з банком - іноді банку простіше пробачити відсотки і пені, і отримати хоч якісь гроші, ніж втягуватися в переговори з клієнтом і судові тяжби.

Питання: "У мене вкрали кредитку на 5 тис. грн. Вкрала найкраща подруга разом з пін-кодом. Я написала заяву в поліцію. Слідчий сказав взяти в банку роздруківку - що, коли і з якого банкомату знімалося. Але в банку мені не дали таку роздруківку. Тепер банк вимагає у мене гроші, які я не брала. Що я повинна зробити в такому випадку? "

В першу чергу необхідно було звернутися в банк з вимогою заблокувати карту через її крадіжку. Потім написати заяву в поліцію і принести в банк з поліції довідку про те, що проводиться розслідування з цього приводу. Слідчий поліції в порядку розслідування сам направить запит в банк про роздруківку з інформацією про зняття грошових коштів. У будь-якому випадку, якщо гроші були зняті з карти до вашого дзвінка в банк, то вам доведеться їх повертати. Ваша подруга, в тому випадку, якщо її вина в крадіжці буде доведена, за рішенням суду повинна буде вам їх повернути.

Питання: "Я не маю чим платити кредит. Колектори прийшли до мене додому, повісили на дверях під'їзду моє фото з написом великим шрифтом, що я злодій. Наскільки це законно? Що робити в такому випадку? "

Андрій Турій: Це незаконно і мало того, такі дії колекторів кримінальні. В цьому випадку необхідно написати заяву в поліцію на колекторів, написати заяву в НБУ, виклавши всі обставини події з метою перевірки законності передачі банківської таємниці третім особам. Також можна звернутися до суду на колекторів з вимогою про відшкодування моральної шкоди.

Питання: "Чи може банк за борги забрати моє житло? На підставі чого? Який механізм? А якщо там прописано двоє неповнолітніх дітей? "

Андрій Турій: Банк може забрати житло на підставі рішення суду або виконавчого підпису нотаріуса. Після отримання рішення суду про стягнення боргу, в тому випадку якщо він не буде сплачуватися, виконавча служба накладає арешт на житло і з часом виставляє його на торги. У тому випадку, якщо в квартирі прописані неповнолітні діти, то квартиру відібрати буде не можливо. Якщо кредит брався на споживчі цілі в іноземній валюті, то не може бути примусово стягнута житлова нерухомість, яка виступає предметом застави в тому випадку, якщо таке житло використовується як постійне місце проживання боржника або поручителя за умови, що у них не перебуває у власності іншого житла. Ще однією умовою, при якому не можна відбирати житло є обмеження площі 140 м. для квартири і 250 м. для житлового будинку.

Питання: "Чоловік був поручителем в моєму кредиті. Я не плачу вже рік. З банку телефонують чоловікові. Чи можуть чоловіка зробити крайнім і вимагати ці гроші з нього?"

Читайте також: Офшорну компанію може створити кожен, але такі дії на межі закону - юрист

Андрій Турій: Поручитель в цьому випадку буде відповідати за ваші борги в тому ж обсязі, що і ви. У тому випадку, якщо поручитель оплатив ваші борги, він має право стягнути їх з вас в тому розмірі, в якому він сам виплатив гроші банку.

Питання: "Як банки подають в суд на боржників? Погрожують, що подадуть в суд за "шахрайство" - але я залишилася без роботи і не можу платити свій кредит. Чому банк каже: "ми фіксуємо вашу відмова платити по кредиту"? "

Андрій Турій: Якщо договором передбачено письмове повідомлення боржника, перед тим як подати на нього в суд, то банк листом сповіщає про те, що необхідно сплатити борг і дає на це час. Якщо ж борг не погашається, то банк має право подати позов до суду з вимогою про стягнення суми боргу з відсотками і штрафами. Іноді банківські співробітники чинять моральний тиск на боржника з метою примусу до сплати боргу, але це не законно. Остерігатися залучення за статтею "Шахрайство" треба в тому випадку, якщо при підготовці до підписання кредитного договору клієнтом банку подавалися довідки про неіснуючі доходи і місце роботи, а також в тому випадку, якщо поліція доведе що клієнт брав гроші в борг і не планував їх повертати .

Питання: "У мене 15 тис. боргу. Офіційно - безробітний, на мені немає ні нерухомості, ні автомобіля. Ніяких цінностей. Що може зробити в цьому випадку банк? Що може присудити мені суд, якщо банк туди звернеться? "

Андрій Турій: Банк може присудити виплатити суму боргу з відсотками, штрафами. Після отримання рішення суду, юрист банку віднесе виконавчий лист до виконавчої служби, яка займеться пошуком майна боржника. У тому випадку якщо майна у боржника немає, то виконавча служба буде стягувати борг з частини зарплати за місцем роботи до тих пір, поки борг не буде погашено.

Питання: "Що можуть робити колектори? Чого не можуть? Як правильно з ними говорити, якщо вони дзвонять по 20 раз в день? "

Андрій Турій: Колектори можуть просити вас погасити борг у ввічливій формі. Як і будь-якій людині, колектору заборонено чинити моральний тиск, погрожувати, поширювати інформацію про борг на роботі боржника, сусідам, дзвонити родичам боржника, знайомим і друзям. У тому випадку, якщо ви відчуваєте що, колектор переходить загальноприйняті рамки спілкування, то рекомендую йому про це сказати і повідомити про те, що його дії не виявляться безкарними. Боржник має право в цьому випадку звернутися в поліцію із заявою про примушення до виконання цивільно-правових зобов'язань відповідно до ст. 355 КК України. Також варто написати заяву в НБУ на кредитно-фінансову установу з проханням перевірити законність передачі банківської таємниці та проведення перевірки банківської установи на предмет дотримання банківської таємниці.

Шановні читачі. якщо ви маєте потребу в юридичній консультації, юрист Андрій Турій чекає на ваші питання. Їх можна надіслати на нашу редакційну адресу: infoznaj.ua@gmail.com