Стародавній рецепт цементу, створений більше двох тисяч років тому, виявився кращим від сучасного.

До такого висновку прийшла міжнародна команда дослідників на чолі з вченим Пауло Монтейро з Berkeley Lab. Вони вивчили хімічні секрети давньоримського хвилеріза, який дві тисячі років простояв у водах Середземного моря. Аналіз показав, що він перевершує поширені марки сучасного бетону по міцності, а головне — по екологічності.

Вчені наголошують, що стародавній рецепт можна використовувати і в наші дні. Це буде не тільки економічно корисно, а й знизить шкоду для навколишнього середовища.

Римляни використовували у своєму рецепті набагато менше вапна і виробляли його за температурі 900 градусів Цельсія.

У середині XX-го століття бетонні конструкції були розраховані на 50 років служби. Сучасні будівлі розраховані вже на 100-120 років. Однак все це "іграшки" на тлі терміну служби римських портових споруд. Адже вони зберегли робочий стан через дві тисячі років агресивного хімічного і механічного впливу морських хвиль.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Читайте також: У Нідерландах створили бетон, що сам себе "лікує"

Римляни використовували для цього особливий цемент, що складався з вапна і вулканічного попелу. Суміш поміщали в дерев'яні форми та додавали морську воду, яка миттєво викликала високотемпературну хімічну реакцію гасіння вапна. У підсумку виходили надміцні цементні блоки.

Плюс в тому, що сировина для римського цементу є в достатній кількості в світі. Дослідники оцінили, що він може зайняти до 40% сучасного ринку будматеріалів.