Київський науковець розробив унікальні вітряки, які завдяки незвичній формі виробляють енергію, навіть коли на вулиці майже не дме.

Про це повідомляє ТСН.

Його розробка принесла Україні найпрестижнішу світову премію в галузі альтернативної енергетики - "Зеленого Оскара".

Науковець Олексій Оніпко показав власну розробку: об'ємні спіралі різного діаметра і на різній висоті. Для порівняння він встановив ліворуч звичайний вітряк. Три лопаті пропелера гучно крутяться за сильного вітру, коли ж протяг стихає, зупиняється, а різнокольорові "квітки" продовжили обертатись.

Ефективність власного творіння Оніпко пояснює природною формою. Спіраль ніби закручує вітер у себе. Учений каже, хто був у натовпі, зрозуміє.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Над найефективнішою формою вчений працював десять років. Для тестувань разом із друзями-авіаторами склав посеред кімнати аеродинамічну трубу, яка розганяє вітер до 15 метрів за секунду. Кілька секунд обертання і лампочка, яка встановлена на носі вітряка, загоряється.

Читайте також: Кабмін розгляне план впровадження 4G-технологій

Після того, як два роки тому він отримав найціннішу винагороду, "Зелений оскар", іноземці почали приїздити в гості. Усіх охочих вчений спершу заводить в прибудову, де він починав майструвати разом із трьома онуками та сусідами-ентузіастами.

"Були з Казахстану, з Азербайджану, з Естонії. Не кажу вже про європейські країни. От завтра ми очікуємо велику делегацію з Італії, хочуть виробляти. Всі, крім України", - каже вчений.