Колишній лялькар-бутафор та режисер короткометражок із Херсона зацікавився незвичним хобі - декоруванням та виготовленням прикрас у стилі стімпанк. Натхнення та матеріали шукає по блошиних ринках, де продаються старі телевізори, холодильники та інший залізний мотлох зі старих приладів.

Кореспонденти Знай.ua поцікавились, чому майстер обрав такий напрям для творчості, що саме використовується у якості матеріалів та хто замовляє подібні речі.

"Вперше я побачив стімпанківські елементи у фільмі режисера Жана П'єра Жене "Місто загублених дітей". Звичайно, тоді про назву стилю я і не здогадувався, але те що побачив - вразило", - розповів Олександр Юдін.

За його словами, у роботі йому допомагає те, що він десять років працював художником-бутафором в Миколаївському театрі ляльок, де навчився "з усього що потрапило під руку, робити щось, на що можна було б радісно дивитися". Останні п'ять років знімав короткометражки та не полишає надії зробити фільм із елементами подібної стилістики.

Читайте також: Дизайнери створили шахи з гільз в стилі стімпанк (фото)

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Стімпанк - напрям наукової фантастики, який моделює цивілізацію, де у центрі уваги - механіка та технології парових машин. Він, традиційно, пропонує альтернативний варіант розвитку людства у стилі епохи вікторіанської Англії.

Художник розповів, що ідея почати робити речі у такому стилі виникла через просте бажання володіти стімпанківськими роботами.

"Кожен раз, коли я бачив десь щось таке, мені дуже хотілося це купити. Але ціни завжди такі високі, що це мені було не по кишені. Зараз іду на блошиний ринок і намагаюся знаходити придатні старі речі. Їх можна переробити і адаптувати, і це в основному щось із 50-х, 60-х і 70-х років. Деякі деталі зараз навіть не випускаються", - додав він Знай.ua.

Під час створення маленьких шедеврів використовує мідь, латунь, скло, паяльне срібло і олово. Експериментує із методами швидкого "старіння металів", щоб виглядало автентичніше. На своїй сторінці залюбки ділиться секретами із тими, хоче спробувати виготовити щось власними силами, працює над створенням серії майстер-класів.

Читайте також: Голландець вигадав мотоцикл з паровим двигуном

За чотири місяці, він досяг успіхів у хобі, постійно докуповує деталі та інструменти. У спільноті цікавиться різними думками друзів та знайомих, як краще назвати той чи інший виріб, які кольори використовувати. Наразі робить флешки, кулони, перстні, гарно оздобив зйомний диск (накопичувач пам'яті).

"У планах багато чого, мало просто часу. Чекає мене недороблений підсклянник, планую ще зробити шахи. Настільну гру в стилі стімпанк з металевими фішками, кубиком і стилізованої дошкою. Планшет хочу собі оформити", - розповів про свої плани кореспондентам Знай.ua Олександр.

Роботи дарує близьким та продає. Цікавляться стімпанківськими речами в основному люди із творчого середовища: музиканти, художники, режисери та актори. Майстер без дозволу не називає імен, але серед них, за його словами, багато відомих особистостей. Спеціально сам себе ніяк не рекламує, проте інформація про нього шириться соціальними медіа.

Читайте також: Помер автор міні-спідниці та стімпанківських гогглів (фото)

Багато однакових деталей знайти важко, роботи відрізняються і можуть похвалитись виключною екслюзивністю.

"Цікаво робити із рідкісних і старих матеріалів ще і з тієї причини, що мені подобається відчувати що у новоствореної речі є вже своя історія. Історія збережена енергетично в самому металі. У цих деталях із минулого є щось особливе", - підсумовує Олександр Юдін.