Єдиний українець, який потрапив у ТОП-100 живих геніїв планети, - художник Іван Марчук. Прославився він тим, що створив нову техніку малювання - пльонтаризм, який нікому не вдається повторити. "Знай" знайшов 5 українських майстрів, які також придумали власні техніки, деякі навіть запатентували свої методи створення картин. Хто знає, можливо їхні картини стануть цінуватися не менше, аніж творіння відомих майстрів.

Майстер праски

Художник із Вінниці Олександр Пелешко малює праскою - ця старовинна техніка називається енкаустика.

"Так малювали древні греки і єгиптяни. Пізніше цей метод прийшов і на Русь. Пам'ятайте ікону Христа Пантократора з Синайського монастиря? Вона датована ще 7 ст. - це найдавніше зображення Христа в усьому світі. Вона виконана в стилі енкаустики "

В давнину майстер на спеціальну лопатку наносив віск, який потім розтоплював. Зображення складалося з декількох шарів. Олександру довелося модернізувати метод. Щоб не плавити віск лопаткою, він використовує ... звичайну праску. Тому прасок у майстра - як пензликів у художника: фірмові, радянські, зовсім крихітні і вузькі.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити
Показати ще

Замість традиційного воску Олександр використовує воскові крейди. Їх плавить прямо на полотні. Створення кожної картини - заняття більш ніж трудомістке, адже кожен мазок потрібно розплавити і швидко нанести, поки віск не охолов. Зображення виходять в кілька шарів.

Читайте також: "Хай душить двоголову курку" - поради по створенню великого герба України

"Картинки 3D - чиста енкаустика. Через те, що одна куля воску просвічується під іншою виникає ефект тривимірної картини. Виявляється, наші предки цей секрет знали давним-давно, а ми тільки почали використовувати їх досвід "

Улюблена тематика Олександра - біблійна. Найскладніше: зображати обличчя людей носиком праски - адже потрібно вивести очі, брови, риси обличчя. Пейзажі виходять куди швидше і легше.

"Роблю кілька шарів - сам не розумію, що вийти. Все в русі, не остигле ще. Мені це чимось нагадує лаву вулкана. Коли малюнок остигає - все стає на свої місця. На картини у жанрі енкаустики можна дивитися під різними кутами і бачити різні зображення. Найголовніше, спочатку бачити майбутню картину і відчувати віск - як він ляже. До мене це прийшло з досвідом "

Цвяхи, нитки, молоток

Викладач Хмельницького національного університету Валентина Ребрик малює за допомогою цвяхів, молотка і ниток. Валентина не тільки освоїла нову техніку ниткогвізкового натягу, а й запатентувала її.

Картини Валентини злегка жорстковаті, але не можуть не дивувати технікою виконання. Захоплюватися гвіздкоплетінням вона почала після того, як двоє студентів з Куби подарували їй незвичайну картину.

"У фанеру були вбиті гвоздики, а на них намотувалися нитки так, щоб створювався химерний малюнок. Виявилося така техніка дуже популярна за кордоном. В Англії, наприклад, є майстри, які прямо у фанері роблять дірки і через них протягують нитки, а на Кубі гвоздики - взагалі допоміжний елемент. Я техніку удосконалила і запатентовану її. У побуті її зараз називають "нитяк"

Придуманий малюнок Валентина наносить на папір, потім переносить контури на фанеру. Потім вбиває крихітні цвяхи.

Свою техніку Валентина Ребрик не приховує і дає майстер-класи.

"Вона дуже корисна для дітей, і людей з обмеженими можливостями - адже розвиває моторику рук"

Манікюрні картини

Колишня голова Тараканскої сільради, Дубенського району, Рівненської області Наталія Бороденко все життя працювала вчителем німецької мови. Але одного разу їй запропонували вести ще й малювання.

"Одного разу готувалися з учнями до конкурсу у мене вдома. Вирішили зробити оригінальний малюнок, я заради такого пожертвувала власним письмовим столом - витягнула ящики столу і забрала з них фанерне дно. Фломастери й олівці погано малювали, довелося вилучити майже всі лаки для нігтів у двох дочок-підлітків "- згадує Наталя.

Техніка малювання лаком для нігтів настільки її захопила що жінка скупила майже всі лаки в магазині.

"Першу картину, краєвид, намалювала за кілька днів. Благо, що палітра тут багата,не так як у стандартних фарб, і не потрібно нічого змішувати - все вже зробили виробники"

У косметичному магазині до дивної покупниці, яка за один раз скуповує сотню флакончиків вже звикли і навіть не дивуються.

Поки була головою сільради, Наталя свої картини вішала на роботі, пояснюючи це тим, що не любить голих кабінетних стін, та й відвідувачі зізнаються, що тепер куди приємніше було стояти в черзі за черговою довідкою. Зараз її картини прикрашають оселю.

Винно-кавовий живопис

Художниця із Запоріжжя Ксенія Доброчинська малює кавою і вином. Відкрила цей метод випадково. Кілька років тому гостювала в Латвії. Якось у неї закінчилися фарби та полотна, а на вулиці йшла злива, в незнайомій країні дівчина не знала, де можна купити необхідні інструменти, тому використовувала підручні.

Читайте також: Фотограф "побив" зірок, щоб зупинити насилля (фото)

"Розмалювала всі шпалери на стіні у господаря квартири, поки його не було вдома. Сказати, що повернувся господар здивувався - це нічого не сказати. Я трохи злякалася - адже довелося б віддавати гроші за зіпсовану стіну, але господар попросив закінчити і розмалювати ще три стіни. Потім латвієць мене ще раз запросив у гості - розмалювати іншу кімнату. Виявляється, він демонструє незвичайні шпалери друзям і гостям"

Малювати вином дівчина почала з дітьми. Її маленькі учні постійно скаржилися на фарби - мовляв, ті погані, тому й малюнки не виходять. Щоб діти зрозуміли, що справа не у фарбах, Доброчинська купила пляшку червоного вина і провела майстер-клас.

"Малювати можна всім, що залишає слід" - пояснила вона малюкам.

Результати її і саму потрясли - вино виявилося краще акварелі і відмінно лягало на полотно. З тих пір дівчина експериментує. І в найближчих планах малювати соками і алкоголем.

Смачний портрет

Анастасія Ділова з Черкас пише портрети шоколадом. Одного разу у знайомих було весілля і дівчина зробила незвичайний подарунок - портрет молодят з шоколаду.

"Купила різного шоколаду, розтопила на паровій бані. Основу зробила з білого шоколаду, за допомогою трафарету зробила ескіз фотографії - і почала малювати. Розбавляла темний і молочний шоколад, щоб отримати різні відтінки - так за кілька годин портрет для друзів зробила і нову для себе техніку освоїла "- говорить Анастасія.

Друзі-молодь були настільки здивовані незвичайному портрету, що кілька місяців зберігали його на видному місці.

З тих пір Анастасія на всі свята і дні народження робить апетитні портрети.

"Можу за годину впоратися. Головне, щоб замовник приніс велике фото для трафарету. Розміри плитки теж можуть бути різними "

Особлива гордість художниці - замовлення на портрета Тараса Шевченка для благодійного аукціону.

"Приємно дарувати людям радість. А якщо це ще й смачна радість - приємно подвійно. Правда, деякі люди тримають мої шоколадки у себе вдома по пів року, оберігаючи від спеки і від ласунів. А мені хочеться, щоб вони дивувалися і відразу їли - шоколад псується"