У 2015 році найвпливовішими жінками стали жінки-волонтери, медики, військові, патріотки, вдови бійців АТО.

"Знай" склав власний рейтинг жінок, про які говорили українці в 2015 році, що минає

Надія Савченко

Ім'я української льотчиці Надії Савченко за останній рік неодноразово звучало в стінах найважливіших міжнародних організацій. З простого українського солдата-добровольця всього за два роки Надя стала депутатом Верховної Ради і найзнаменитішої ув'язненою Кремля.

Поки вона нудиться в катівнях Матроської тиші, українські політики і родичі не втрачають надію визволити Савченко.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці
Показати ще

На останньому засіданні суду Савченко продовжили термін арешту до 16 квітня, після чого вона оголосила друге голодування, яке гарантовано триватиме до кінця січня.

Читайте також: 7 подій, які змінять життя українців в 2016 році

Валерія Гонтарєва

Нинішня глава Нацбанку України - перша жінка в історії незалежної України, яка очолила Нацбанк.

Фінансист за освітою і інвестбанкір за родом занять, Гонтарєва 8 років тому отримала медаль і почесну грамоту Кабміну за особистий внесок у розвиток фондового ринку країни.

Але не дивлячись на професіоналізм і нагороди, Валерію Олексіївну зараз не критикує тільки ледачий - за непопулярні рішення, інфляцію, курс долара. Останній скандал викликала її поїздка до Нової Зеландії на зустрічі з тамтешніми колегами.

Саме тому Валерія Гонтарєва намагається не "світитися" на публіці. В інтерв'ю журналістам вона зізнається, що є домосідом і у вільний час займається своїми дітьми.

До Гонтаревої можна ставитися по-різному, але, займаючи таку посаду вона залишається однією з тих, про кого говорять - у відкриту і в кулуарах.

Наталя Яресько

Американка Наталі Енн Яресько - нинішній міністр фінансів України. У рідному департаменті її називають просто і на український манер - Наталія Іванівна. Родом міністр зі штату Іллінойс, виросла в Чикаго, отримала ступінь бакалавра з бухгалтерського обліку - в 1989 році вона почала працювати співробітником з економічних питань у Відділі Радянського союзу, в Департаменті Європи.

Після розпаду Союзу вона перебралася в Україну і працювала в посольстві США, але навіть після закінчення контракту з України не поїхала. Вона стала співзасновником і учасником Ради конкурентоспроможності України, членом наглядової ради Благодійного фонду Open Ukraine.

Не дивно, що до її фінансових здібностей звернулися після Майдану. Міністр фінансів вже отримала українське громадянство. На займаній посаді їй доводиться зараз дуже нелегко - борги, бюджет, кредити, відсотки і знову борги, багато критики.

Тетяна Ричкова

Ось уже другий рік поспіль дніпропетровчанка і найвідоміший український волонтер Таня Ричкова допомагає українським бійцям.

На самому початку війни Тетяна продала дачу, власну пекарню і поїхала на фронт слідом за чоловіком Вадимом, який незабаром загинув. Ричкова не зламалася і не здалася, а продовжила розпочату справу. Ось уже два роки вона помагаєт українським бійцям всім, чим може - сама доставляє допомогу в гарячі точки, збирає ліки та обмундирування, займається пораненими в лікарні, доставляє гуманітарні вантажі і домовляється про обмін полоненими. "Мама Таня" - так ласкаво називають її солдати.

Ірина Іванюш

Медика Добровольчого корпусу "Правий Сектор" Ірину Іванюш військові в АТО називали ласкавим іменем "Лютик" - так дівчина-доброволець отримала свій позивний. Філолог за освітою, Ірина завжди мріяла бути лікарем і навіть вступила до Дніпропетровської медичної академії. Але коли почалася війна, зрозуміла, що сидіти, склавши руки, вона не може - взяла академвідпустку і відправилася на фронт. З перших днів війни тендітна дівчина винесла сотні поранених солдатів з поля бою.

У травні Ірина разом з трьома бійцями випадково підірвалася на розтяжці поблизу міста Авдіївка, Донецької області.

Медсестрі Лютик відірвало обидві ноги, пошкодило руку і праве око. За Іру "Лютика" тоді молилася чи не вся Україна, та й за кордоном також. Зараз дівчина йде на поправку - їй вже поставили протези, а американська клініка запропонувала більш покращений варіант, чекають її на лікування і в Австрії. Іванюш завжди була закритою людиною, а після отриманих травм дівчина відмовляється від особистих зустрічей та інтерв'ю.

Читайте також: ТОП-8 подарунків до новорічних свят

Катерина Білик

На початку цього року фото старенької з автоматом на полігоні в місті Жидачів, Львівської області облетіло не лише українські ЗМІ, а й здорово налякало росіян і жителів самопроголошених республік. Ще б пак - нарівні з міцними "бандерівцями" і "правосеками" на стрільбищах вчилася стріляти і 68-річна пенсіонерка.

Журналістам Катерина Білик пояснила, що все життя вона працювала вчителем математики. На полігон прийшла з тим, щоб допомогти українським добровольцям - прибрати десь або щось приготувати. Але військові запропонували і їй пройти курс підготовки молодого бійця і бабуся не змогла відмовитися. Під час навчань вона вчилася стріляти з різних видів зброї і з різних поз - від упору лежачи до стрілянини на бігу.

Цікаво, що на тренування старенька добиралася самостійно, на велосипеді - а це 10 км. на день.

Фотографії Катерини Білик багато обговорювали українські користувачі. Всі зійшлися на думці, що, раз в Україні навіть бабусі такого поважного віку стріляють з автомата - ворог тут точно не пройде.

Олена Підгрушна

5-разова чемпіонка Європи, українська біатлоністка, і дружина нардепа Олексія Кайди. Олена ще й старшим лейтенантом міліції. Паралельно із заняттями біатлоном Олена закінчила школу міліції і запевняє, що піде працювати в органи, коли піде зі спорту.

Торік Кабінет міністрів України призначив Підгрушну замміністра молоді та спорту України. Одного разу вона в одному з інтерв'ю сказала - "Кращі снайпери - це біатлоністи. Тому нас можуть викликати в будь-який момент".

Цим скористалися російські ЗМІ для фейкові інформації. На форумах і в соц. мережах поширилася інформація про те, що українська біатлоністка, бере участь у АТО, працювала в Слов'янську снайпером, встигла побувати в Донецькому аеропорту. Поки росіяни "смакували" вигадані подробиці, Олена продовжує займатися спортом - кілька днів тому вона зайняла 6-е місце на Кубку світу в Словенії, а ще - здорово підтримує свою країну.

Анна Вергельська

20 грудня в США пройшов конкурс "Міс Всесвіт 2015". Нашу країну на конкурсі представила 26-річна киянка Ганна Вергельська.

Дівчина менеджер за освітою, захоплюється модельним бізнесом і танцями. Цього року представниці регіонів проходили відбір в он-лайн режимі - організатори відмовилися від пишних шоу у зв'язку з нестабільною ситуацією в країні. Найбільше українці проголосували саме за Вергельська. А от на самому конкурсі в Лас-Вегасі дівчині не вдалося пробитися у фінал.

Але, на думку користувачів, Анна гідно представила свою країну. Допомогли їй у цьому дизайнери та стилісти - спеціального для всесвітнього конкурсу, вони пошили для нашої учасниці костюми в національному стилі, під замовлення були зроблені аксесуари з коралів і головний убір з соломки. Один з нарядів доповнив вишитий рушник і коровай.

Після конкурсу Анна зізналася, що планує займатися благодійністю в Україні.

Олександра Кужель

Заслужений економіст України і депутат Олександра Кужель дуже давно не потрапляла в ТОПи впливових або найбільш обговорюваних жінок країни. Але в цьому році завдяки депутатові Андрію Тетеруку і пляшці "Моршинської" їй це вдалося.

Інцидент що стався 5 листопада - після пленарного засідання під час жорстких дебатів Тетерук образливо висловився на адресу фракції "Батьківщина", грубо образив Кужель і вдарив її по голові скляною пляшкою з від води. Жінка подала заяву в прокуратуру, але потім змінила гнів на милість і забрала його, пішовши не примирення з кривдником.

А ось інтернет-користувачі посмакували всі подробиці інциденту.

Юлія Тимошенко

Юлія Тимошенко все рідше отримує перше місце в оцінках експертів як найвпливовіша жінка України. У 2015 їй не вдалося зберегти лідерську позицію - вплинули провальні газові контракти з Росією, в'язниця, втрата соратників в особі Олександра Турчинова та Арсенія Яценюка. Тим не менш, у політичних колах Тимошенко-політик чоловікам не поступається.

Колишнього прем'єра навіть включив до рейтингу найсексуальніших жінок світу американський чоловічий журнал "Esquire".