Люди, які купують готовий бізнес, швидше отримують прибутки.

"Їм не треба з нуля вникати у тонкощі постачання товарів, якщо це магазин. Чи проводити співбесіди із працівниками. Вже все готове і робота налагоджена", - вважає Тарас Радзівіл, експерт консалтингової компанії "ОВБ Алфінанц Україна" зі Львова. Він розповідає, як правильно купувати бізнес.

Які ще переваги купівлі готової та налагодженої справи?

- У разі покупки перукарні чи салону краси, автомийки, стоматології щонайменше отримаєте базу постійних клієнтів. Це вже непогано, бо на напрацювання бази постійних клієнтів потрібні роки. Також не треба буде привчати до якоїсь нової специфіки працівників. Вони і так все знають.

Як виявити проблеми із документами?

Популярні новини зараз
Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

- У більшості випадків проблеми із документацією полягають у тому, що підприємство зареєстроване для одного виду діяльності, а займається — іншим. Варто їх детально перевіряти. Для надійності можна взяти із собою юриста.

Що має насторожити в першу чергу?

- Наприклад, те що в господар контролює всі сфери свого бізнесу. Сам купує товари, доставляє, виконує бухгалтерські обов'язки. Інколи працює касиром. Це означає, що в цього бізнесу немає системи. Є небезпека, що колишній господар купував товари з якимись знижками у своїх знайомих. А вам так не продаватимуть. Доведеться підвищувати собівартість послуг. І втрачати частку ринку.

Чи має значення зовнішній вигляд офісу чи складського приміщення?

- Не дуже. Якщо купуєте виробничий бізнес, перевіряйте зношеність обладнання на ньому. Часто власники продають весь бізнес, коли бачать, що все обладнання вичерпало свій ресурс. І поки воно хоч якось працює, намагаються позбутися всього.

Наскільки важлива інфраструктура біля офісу фірми?

- Дуже важлива. Але краще зосередити увагу на перевірці схожого бізнесу в районі, селі чи місті. Проаналізувати їхню діяльність – ціни, потік клієнтів, популярність. Може виявитися, що причиною продажу бізнесу є поява сильного конкурента. Наприклад, ви купуєте мийку, а поряд будують набагато сучаснішу із меншими цінами.

Що перевіряти в орендованому приміщенні?

- Там може бути ще більше непевних речей. Тому треба перевірити, чи не підвищилася орендна плата й комунальні послуги. Можливо, бізнес продають через збільшення орендної плати.