За часів Радянського Союзу Україна займала одну з лідируючих позицій в галузі садівництва. Плодів і ягід вистачало не тільки, щоб і забезпечити себе, а й для сусідів. У 80-их роках площа плодово-ягідних культур становила понад 500 тис. гектарів, а річний урожай перевищував 1,2 млн. тонн.

У 1999 році держава, зважаючи на плачевну ситуацію в садівництві, прийняла закон "Про збір та розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства", який передбачав підтримку українських садівників на державному рівні, з тих пір справа зрушила з мертвої точки.

Одним з перших на собі нові віяння відчуло невелике село Ростань, яке знаходиться в Шацькому районі, Волинської області. Тут на початку 2000-их років місцеві підприємці, взявши в оренду землю, заклали перші 13 гектарів ягідного саду. А вирощувати стали незвичайну ягоду - лохину американську (на рсійську мову, вона перекладається, як голубіка - прим. авт). Так виникло приватне підприємство "Флора".

З Америки на Волинь

"15 років тому керівник обласного управління лісового господарства та лесозаготовлі Дмитро Телішевський побував у США. Там придивився до місцевих плантацій лохини, яку вирощують фермери. Був вражений ціною на ягоду - в США лохину дуже цінують і продають в кілька разів дорожче, ніж інші ягоди", - розповідає головний агроном підприємства Володимир Галазюк.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Читайте також: "Події в Мукачевому розділили українське суспільство" - політолог

Потім на Волинь приїхали фахівці з батьківщини лохини - Південної Америки, оглядали місцевий грунт. Виявилося, що Волинь дуже навіть придатна для вирощування лохини - адже грунт тут вологий і кислий.

Із США працьовитим волинянам привезли кілька десятків саджанців на пробу - вартість кожного доходила до 10 доларів.

За 10 років поля лохини приватного підприємства "Флора" з 13 гектарів розрослися до 170. Щоб не купувати дорогі саджанці, тут же організували і теплиці з розсадниками, взяли в оренду місцеві ставки, щоб поливати плантації.

Вигідно вийшло всім. Місцеві жителі не могли натішитися, що в глухому Шацькому прикордонному районі відкрилося велике підприємство, де можна підзаробити влітку на зборі ягід. Лохину збирають з кінця липня і по вересень. Бізнесмени, які вклали гроші, теж не програли - один кущ лохини дає врожай від 6 до 12 кілограмів, а середня вартість 1 кілограма в Україні сягає зараз більше 100 гривень. За кордоном ціна на ягоду зростає в кілька разів.

Столичні "блатні" приватизатори

Бізнесмени мали свій законний прибуток, селяни отримали роботу, державний бюджет справно отримував податки. І все було б нічого, якби в 2013 році в Шацькому районі не з'явився новоспечений бізнесмен В'ячеслав Поляков.

Читайте також: Масова сутичка між бурштинокопачами та силовиками відбулась на Рівненщині

Столичного бізнесмена В'ячеслава Полякова пов'язують з нинішнім заступником міністра енергетики та вугільної промисловості Ігорем Діденко, якого в 2011 році Печерський суд Києва визнав винним у розкраданні майна НАК "Нафтогаз України". Другий зв'язок - з колишнім генеральним директором Державної компанії з імпорту та експорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" Сергієм Бондарчуком, якого зараз розшукує Інтерпол за оборудки на посаді керівника "Укрспецекспорту".

- Поляков показав нам протокол зборів власників ПП "Флора". За рішенням інвесторів Поляков став новим директором підприємства. Але я володію половиною акцій підприємства і ніякої згоди на зміну керівництва фірми не давав ... До того ж підприємство було продано новим власникам - "НГК" Органіка " - розповів колишній директор "Флори" Михайло Мігель.

Михайло Мігель зізнається, в 2007 році, щоб збільшити площу голубики, дійсно знайшов інвесторів - Ігоря Діденка та Сергія Бондарчука, які викупили по 25% акцій. Ще 50% залишилося у Михайла Мігеля.

Але з появою Полякова, для "Флори" настали нелегкі часи - керівництво майже не виходило із залів суду, намагаючись відстояти своє право на фірму. Судова тяжба всіляко затягувалася.

Кущі одним, землю іншим

У результаті суд визнав право власності плантації лохини за ТОВ "НВК" Органіка ", оскільки фірма володіє майном, викупленим у" Флори ", а також має право на оренду землі під плантацію.

"Я звернувся до чиновників з Шацької райдержадміністрації, щоб переукласти договір на оренду землі - маю на це повне право, бо за законом, якщо майном на землі володіє юридична особа, вона має першорядне право на оренду землі під майном. Але виявилося, що керівник місцевого земельного управління та начальник районно реєстраційної служби вже уклали договір з В'ячеславом Поляковим". - каже керівники "НВК" Органіка "Роман Мошкевич.

Читайте також: У Одесі в перестрілці поранили водія

Вийшов юридичний казус. Землею під лохиною володіє В'ячеслав Поляков і фірма "Флора", а ось кущі лохини належать Роману Мошкевичу і "НВК" Органіка ".

"Якщо діяти в правовому полі, то у всьому винні чиновники, які знехтували законом і за законом повинні були укласти договір оренди землі з тими, хто володіє майном. Так, мабуть, високі лоби в Києві зробили свою справу, от і вийшла така нестиковка. Лохина належить одним, а земля – ​​іншим", - каже сільський голова села Ростань, Віталій Вирвич. -

Місцеві на конфлікт дивляться трохи інакше.

За "НВК" Органіка "стоїть депутат Волинської обласної ради і місцевий бізнесмен Василь Столяр. Він - один із засновників ПП "Флора". Але в 2013 році підприємство у нього рейдерським шляхом забрали і передали Полякову - посприяли люди Януковича. Але зараз часи змінилися і бізнесмен вирішив повернути своє майно. Та в Києві, у чиновницьких кабінетах нічого не помінялося.

У балаклавах за ягодами

Поки сторони знову закидали один одного судовими позовами, лохина не чекає, а дозріває. Вже в кінці липня необхідно починати збір ягід і реалізацію.

Це і зіткнуло лобами двох власників.

19 липня біля села Ростань сталося зіткнення двох озброєних груп людей. Причиною конфлікту стали розгляди за право власності на приватне підприємство "Флора".

Не обійшлося без побоїв, стрільби і міліції - адже обидві сторони "на стрілку" привели близько сотні молодих людей в балаклавах, з битами і вогнепальною зброєю. Викликана місцевими міліція тільки й змогла, що організувати живий кордон між двома розлюченими групами молодиків.

Потрапити на підприємство спробували і місцеві селяни, але їх туди не пропустила охорона. А вже 23 липня керівництво місцевого МВС, прокуратури та СБУ звітувало перед громадськістю з приводу стрілянини в маленькій і напівпорожній Ростані

Виконуючий обов'язки начальника ГУ МВС України у Волинській області Анатолій Петрушин заявив, що знає про дебати власників фірми. Тому викликана міліція не прийняла жодну зі сторін конфлікту і просто запобігла можливим жертвам.

Головний міліціонер області запевнив, що у всіх присутніх на той момент біля Ростані були перевірені документи - всі вони мали дозвіл на носіння зброї. Так що максимум, що їм загрожує - це адміністративна відповідальність за порушення, зберігання та використання вогнепальної зброї.

Прокурор області Дмитро Чепіж також в курсі скандалів навколо плантації і судових розбірок. Все що він може - закликати обидві сторони вирішити конфлікт в рамках закону.

Представники СБУ зауважили, що наступного разу діятимуть набагато жорсткіше - бешкетувати на території області нікому не дозволять.

Тим часом селяни в Шацькому районі не на жарт стривожені ситуацією. Раніше ще з початку липня ПП "Флора" набирало селян для збору лохини. У декількох сотень селян із навколишніх сіл був непоганий додатковий заробіток на місяць.

Зараз же набір людей на збір ягід практично не ведеться. Торік на ягодах працювало понад трьох сотень селян, цього року керівництво заявило, що незабаром на роботу буде потрібно всього лише 80 чоловік.

Що стало з плантацією за рік - ніхто не знає.

"Я тільки підозрювати можу, що столичний бізнесмен Поляков заощадив на засобах захисту та підживлення, в слідстві чого загинула більшість рослин. Оце і є робота всього для 80 осіб, замість 300", - говорить Михайло Мігель.

У самій Ростані вважають, що столичні ставленики зберуть урожай, потім вивезуть всю техніку та обладнання з підприємства і тільки після цього виконають рішення суду і повернуть фірму законному власнику.

"Візьмемо в руки вила та граблі і підемо до плантації. Не дамо розграбувати останнє, що у нас є. Не буде тут лохини - село взагалі помре. Хто про нас у цьому закутку згадає?", - - запевняють місцеві селяни

Тим часом, поки дозріває ягода, ні чиновникам, ні суддям немає діла до найбільшої в Європі плантації цінної ягоди.