Повернутися до мирного життя після війни українським солдатам допоможуть собаки. У Україні вже стартував канадський проект "Друг героя", в якому тварини допомагатимуть в реабілітації воїнів.

Собаки стануть терапевтами для поранених у госпіталях і компаньйонами, які допоможуть позбавитися від проявів агресії та депресії після війни, і навіть зможуть передбачити напад епілепсії у свого господаря.

За даними Міноборони, за півтора роки війни у нас вже більше 10 тисяч поранених. Вони потребують не лише медичної допомоги, але й морально-психологічного відновлення. "Інколи чотирилапі-терапевти можуть зробити те, що не зможе кращий медик, - говорить помічник міністра оборони з напряму медичного забезпечення і реабілітації Всеволод Стеблюк. – Ми запускаємо терапію собаками в трьох госпіталях вже завтра, з 19 серпня. Але потім програму розширюватимемо".

Будуть навчати наших кінологів фахівці з Канади. "Я сам ветеран. Воював у Боснії та Афганістані. Після війни солдати по-різному переживають повернення на мирні території. Багато хто зіштовхує з депресією, із сплесками агресії. Мене врятувала Вів'єн. Це моя вівчарка, вона навчена завжди бути на чеку, щоб відчути зміну в моєму настрої – говорить "Знай" керівник програми Courageous Companions Майк Лапойнт. - Інколи прямо лапою мене чіпала, щоб я не починав нудьгувати, або коли готовий був з кимось почати конфліктувати". Та і відчуття відповідальності за тварину не дасть ветеранові впасти в депресію, говорить Майк. Адже за нею потрібно доглядати, вигулювати тощо.

Як говорять українські кінологи, які беруть участь у програмі "Друг героя", собаки можуть не лише виводити з депресії та повертати до нормального життя після війни, але й попередити про напад епілепсії. "Таких собак дуже мало, але вони є. За хвилин 20 до нападу у людини може змінитися запах. Це собака-компаньйон відчує і попередить господаря", - говорить керівник Союзу самаритян-кінологів України Анатолій Трубчанінов.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Бійцям допоможе Тортик

Кореспонденти "Знай" побували в кінологічному центрі в селищі Красилівка, що під Києвом, де тренують собак, щоб вони стали помічниками ветеранам. Там навчання вже проходять чотири тварини, яких відібрали в притулку для участі в програмі. І тепер їх готують в напарники для ветеранів.

Серед дорослих собак помічаємо чорного з кошлатими вушками щеня, яке раз у раз намагається почати грати зі своїми серйозними родичами. "Це Тортик. Він ще щеня. Мої друзі його підібрали буквально на вулиці Києва і привезли мені, оскільки знали, що запускатиметься такий курс навчання для чотирилапих, - розповідає нам кінолог Діана. – Дуже ласкавий і доброзичливий пес. Сподіваюся, його візьмуть у програму, де готуватимуть собак для супроводу ветеранів. Тобто вони стануть другом і помічником людини. Його головною метою буде не охорона, а турбота про людину".

Діана прив'язана повідцем з Тортиком: "Це частина курсу. На три місяці його прив'язують до людини і він скрізь супроводжує його, навіть спить прив'язаним повідцем. Такий підхід апробований у Канаді, і він дає свої результати. Ось з Тортиком три дні разом вже".

Чотириногий боєць батальйону "Чернігів"

Про те, як тварини допомагають, може розповісти кінолог і боєць батальйону "Чернігів" Юрій Яцен. До війни він розводив собак, спілкування з тваринами йому сильно допомагає. "Вони заспокоюють. Спілкування з ними лікує. Мені ось друг подарував собаку породи малінуа, про яку я давно мріяв. Так у мене з'явилася Корса. Дуже розумний собака, ми її тренуємо знаходити вибухівка, а відпрацьовуємо на практиці – на АТО. Це ж моя Корса затримала того "медового" терориста, що приніс нашим солдатам в банці з медом вибухівку, - говорить нам Юрій. – Корса відчуває сепаратистів. Того "медового" терориста напевно б розірвала, коли побачила його. Я ледве її утримав".

Читайте також: Українських військових інструкторів в Литві навчать плануванню та боям в місті

На початку Корса боялася вибухів, але її натренували і тепер не лякається. У вересні вони знову з Юрієм повертаються на війну. Як говорить Юрій, у собаки є своя тривожна сумка, де зберігаються її іграшки і аптечка.

"Корса улюблениця у батальйоні. Я упевнений, що сама присутність тварини в підрозділі розряджає обстановку. По собі знаю, що тварини допомагають, і упевнений, що проект "Друг героя" необхідний нашій країні. І думаю, він буде успішним", - говорить Юрій.