У Нацгвардії запустили програму з обов'язкового огляду психологів в день демобілізації. Наразі психологічну реабілітацію пройшли майже 700 бійців, у відомстві кажуть, що готові надати відповідну допомогу всім трьом тисячам ветеранів АТО їх підрозділу.

"Наразі ми запровадили чітку систему психологічної допомоги та реабілітації усіх бійців Нацгвардії. В день демобілізації ми відправляємо всіх на огляд до психологів, розділяємо на три групи і не залежно від результатів – наглядаємо за кожним до півроку після завершення військової служби", - заявив сьогодні на брифінгу представник психологічної служби Національної гвардії підполковник Сергей Чижевский.

Він зауважив, що не більше 10% військовослужбовців погоджуються проходити психологічну реабілітацію, попри поради лікарів. Саме тому, Нацгвардія внесла на розгляд парламенту законопроект "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", який зобов'яже бійців виконувати поради психологів.

"Відповідну реабілітацію пройшли майже 700 ветеранів АТО. Ми вважаємо, що такої допомоги потребують не менш, ніж 90-98% демобілізованих. Навіть якщо вони наразі відмовляються, посттравматичний синдром починає проявлятися за півроку-рік. Саме тому треба бути до цього готовими", - підкреслив в коментарі "Знай" Чижевський.

Читайте також: Із дачі Курченка зроблять реабілітаційний центр для військових

Популярні новини зараз
Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Психолог зазначив, що світова практика показує, що до 90% сімей військовослужбовців розпадаються після повернення з бойових дій, а до 60% демобілізованих – засуджені за кримінальні злочини.

Уряд виділив майже 50 мільйонів гривень на програми реабілітації для ветеранів АТО. Вони проходять по всій Україні в санаторіях та відокремлених будинках при великих лікарнях. Найбільш розповсюдженою є так звана "програма декомпресії", яка включає гімнастику, масаж, ігрові форми зняття стресу та роботу з психологами.