Росія є ініціатором дезінформації про продаж Україною китайських ПЗРК FN-6 ІДІЛ. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький. Повідомляє "НВ".

Пан Скібіцький підкреслив, що для цієї інформатаки російські спецслужби підібрали реальні факти, об'єднавши їх з брехнею. Так, дійсно, в Києві існує підприємство, яке виробляє комплектуючі для ПЗРК. І, зокрема, за давнім контрактом з Китаєм воно виготовляло одне з комплектуючих для китайського FN-6 - головку наведення, після чого вона відправлялася в Китай, де ракета вже збиралася повністю.

"Однак закупівель готового ПЗРК FN-6, або реекспорту його в треті країни Україна ніколи не здійснювала", - сказав Скібіцький, підкресливши, що сам Китай, якому цей скандал також невигідний, навряд чи б пішов на продаж ПЗРК сумнівним покупцям.

Скібіцький також звернув увагу, що час для інформатаки про українське походження китайських ПЗРК саме в кінці минулого тижня був обраний невипадково.

"Вдало підібраний момент публікації - а саме в п'ятницю, коли починається п'ятнична молитва і вихідні дні у мусульман, тому отримати від кувейтських офіційних джерел достовірну інформацію не є можливим. Адже навіть прес-релізу, на який посилаються світові ЗМІ, на сайті МВС Кувейту немає. Отримати розширену інформацію можна тільки з понеділка", - сказав представник ГУР.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Читайте також: Україна ніколи не продавала зброю для ІДІЛ – Міноборони

"Дана інформатака є продовженням потужної кампанії щодо прив'язки України до ІДІЛ, яка проводиться вже кілька тижнів: починаючи від нібито надання бойовикам ІДІЛ притулку в Україні, закінчуючи постачанням в зону конфлікту або добровольців, або зброї - ПЗРК, "Буків", автоматів і навіть хімічної зброї", - заявив Скібіцький. Він додав, що надалі російська пропаганда буде тиражувати версію, що зброя з України нібито йде на озброєння ІДІЛ через помсту за окупацію Криму.

В Генштабі РФ, за даними української військової розвідки, серйозно стурбовані можливістю знищення російських літаків в Сирії ПЗРК, вкраденими з окупованих "ДНР-ЛНР". Тому представниками ФСБ і ГРУ РФ в Донбасі з Москви отриманий наказ вилучити зі схованок, що знаходяться на окупованій території, і повернути на територію Росії всі ПЗРК, призначені для боротьби сепаратистів з українськими ЗС. При цьому схованки, обладнані на українській території, розкриватися не будуть, пояснив Скібіцький.

Читайте також: В Польщі знешкодили чеченців, які збирали гроші для ІДІЛ

ПЗРК FN - 6 - китайский переносний зенітно-ракетний комплекс третього покоління, призначенн для ураження літаків и гелікоптерів на малих висотах.