Через підвищення тарифів на комунальні послуги українці почали шукати можливості зекономити кошти на проживанні. Власники квартир переїжджають в одну кімнату і беруть квартирантів, а квартиронаймачі, надають перевагу оренді окремих кімнат.

Юлія Бойко з міста Біла Церква раніше винаймала квартиру у Києві, по вулиці Трублаїні. Жила разом з чоловіком. За місяць сплачувала 3 тис. грн та додатково за комунальні послуги. Два місяці тому жінка вирішила винаймати кімнату.

"Порахували з чоловіком, що платити за цілу квартиру нам дорого. Ціни зростають, а зарплатня ні. Тому зважилися на кімнату. Раніше не розуміла, як це можна жити з чужими людьми, але поступово звикли. Кімнату зняли на проспекті Перемоги у жінки похилого віку. У чомусь довелося поступитися. Приміром, не курю на кухні у відчинене вікно. З іншого боку є й переваги: платимо за кімнату удвічі менше і господиня весь час сидить удома, тож можна не турбуватися, що хтось за нашої відсутності залізе у квартиру. Ми вже встигли заприятелювати, тому, якщо не встигаю увечері, можу попросити господиню, аби зварила чоловікові їсти чи увімкнула бойлер", - каже Юлія.

Чимало мешканців великих міст розглядають варіант з підселенням – коли кімнату ділять кілька чоловік.

Ганна Золотарьова з Чернівців тиждень тому знайшла собі сусідку. Дівчина орендує кімнату у двокімнатній квартирі. Пояснює, що удвох жити виходить дешевше.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Головне підшуковувати сусідку під себе. Щоб бути з нею "на одній хвилі". В оголошенні варто розповісти про себе – свій графік перебування удома, свої звички, захоплення, інтереси, болячки. Наприклад, я не курю, бо в мене астма. І людина, яка не може без цигарків, мені заважатиме. Тому відразу вказала це в оголошенні, аби потім не заважати один одному", - каже Ганна.

Киянка Яна Ісаєва вказує, що сімейна пара готова зняти кімнату в двокімнатній квартирі, але мають собаку таксу.

Ігор Мельник з Херсонщини вже п'ять років живе у столиці. Раніше орендував квартиру, зараз шукає сусіда на підселення у кімнату. Вартість місця у кімнаті – 800 гривень, плюс комунальні послуги.

"Кімнату з сусідом знімаю вже пів року. Відразу дав оголошення. Вказав, що займаюся спортом, не маю шкідливих звичок, люблю комп'ютери. Знайшовся такий самий сусід. Ми здорово потоваришували з ним – разом ходили до спортзалу, могли увечері погратися у комп'ютерні ігри. Але він одружився і з'їхав. Тож тепер шукаю когось, хто б підходив мені за інтересами", - каже Ігор.

У соціальних мережах люди об'єднуються в групи задля зручності. Приміром є спільнота "Оренда квартир для вегетаріанців" - там шукають на підселення людей, які не вживають м'яса.

Власники житла теж шукають можливості зекономити.

"Маю однокімнатну квартиру у Києві, на бульварі Перова. Поміркував, що все одно додому приходжу туди тільки ночувати. Вирішив знайти собі сусіда на підселення. Завдяки додатковим коштам зможу оплачувати комунальні послуги", - каже Євген Павленко.

Киянин Юріймає двокімнатну квартиру на Позняках. Уже рік здає кімнату сімейній парі.

"Я людина у віці, а от роботу вже другий рік знайти не можу. Перебиваюся випадковими заробітками. Зважився взяти квартирантів. Платні не встановлював – вони оплачують комунальні послуги, та годують мене. Так і живемо", - каже чоловік.

В багатьох оголошеннях про здачу чи найм квартири користувачі вказують: посередників прохання не турбувати.

Киянка Ірина шукає квартирантів в однокімнатну квартиру по вулиці Естонській, що біля станції метро Нивки у столиці.

"Від 50% вартості місячної оренди вимагають ріелтори за свої послуги. Декілька разів я зверталася до посередників. Мене вносили у базу даних, терміново шукали клієнтів, самі перевіряли їх. Але зараз я не маю змоги сплачувати відсотки ще й ріелторам. Тому даю оголошення в інтернет і шукаю сама. Так дешевше", - каже Ірина.

Президент спілки фахівців нерухомого майна Олександр Рубанов пояснює, що у країні криза, вона торкнулася і ринку оренди нерухомості.

"Нічого дивного немає у тому, що люди кооперуються завдяки соціальним мережам та відмовляються від послуг маклерів. Це можливість зекономити. У всьому світі така практика дуже поширена для певних груп населення", - переконує Рубанов.