Великою бійкою, пораненнями та арештами закінчився вчорашній вечір у столиці на житловому масиві Осокорки. Декілька сотень активістів вийшли зносити паркан чергового забудовника у зеленій зоні. Протистояли їм міліція та "тітушки".

Про це повідомили в соціальних мережах декілька київських активістів та місцевих депутатів.

Три рази небайдужі кияни виходили протестувати проти будівництва торгівельного центру біля станції метро Осокорки, щоразу зносили паркан. Забудовник – депутат Київради від партії "Удар" Сергій Котвицький у ніч з понеділка на вівторок знову огородив будівництво. Місцеві мешканці категорично проти будівництва торгівельного центру, хочуть залишити у мікрорайоні зелену зону. Це і призвело до масових сутичок.

"Ми повідомили міського голову про це, аби не допустити кровопролиття. Запросили його приїхати. Мер нас переконував, що забудова цілком законна, він особисто перевіряв документи. Але в департаменті міського благоустрою сказали, що не видавали контрольної картки забудовнику на встановлення паркану. Людей обманули, бо в активістів на той момент був лист, підписаний керівником Департаменту містобудування і архітектури Андрієм Вавришем, де було сказано, що картку вже видали", - пояснює активіст Володимир Тищенко.

Брехня та некомпетентність міської влади обурила громадян. Декілька сотень активістів зібралися повалити паркан довкола скандального будівництва.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Читайте також: У Києві створили реєстр сумнівних новобудов

"Паркан охороняли люди в камуфляжі, які відмовилися називатися. Прибуло п'ять автобусів міліції. Всі бачили, що міліціонери і "тітушки" в камуфляжі були заодно. У "тітушок" для захисту навіть щити були міліцейські", - каже активіст Валерій Швець.

У результаті виникла суперечка, яка переросла в бійку. У хід пішли каміння, палиці, коктейлі Молотова, вогнегасники. За даними офіційного сайту МВС України у бійці постраждало 15 міліціонерів. Кількість поранених активістів наразі встановлюється.

Декілька десятків активістів встигли заарештувати, але завдяки тому, що люди перекрили проспект Бажана, їх відпустили. Дарницький райвідділок відкрив кримінальне провадження за статтею "Хуліганство".

Мер столиці Віталій Кличко відзначив, що столична влада зараз намагається знайти баланс між місцевою громадою та бізнесменами.

Читайте також: Конфлікт із забудовником закінчився стріляниною

"На усі будівництва, які зараз ведуться в столиці, документи видавалися кілька років тому. Ми вже подали в правоохоронні органи усі документи стосовно 45 незаконних забудов. Але й щодо деяких забудов з усіма документами місцеві мешканці виявляють свою незгоду. Я ухвалив рішення винести на наступну сесію міськради проект про розторгнення договору оренди з забудовником на Осокорках. Усе має бути в правовому полі", - сказав Кличко.

Якщо будівництво не буде зупинено – активісти обіцяють знову вийти і наступного разу підготуватися до бійки серйозніше.