Декілька днів підряд мешканці села Дашківці, Літинського району на Вінничині протестували проти мобілізації, перекривши трасу Стрий – Кіровоград – Знам'янка. За словами місцевих, до трьох сіл, котрі входять до Дашковецької сільської ради – Дашківці, Іскриня та Лукашівка надійшло 590 повісток.

"Забирають усіх, без розбору. І хворих, і не хворих, і з багатодітної родини, і тих, хто опікується старими людьми. Навіть віруючих призвали. Чого наші чоловіки й сини мають воювати – нехай ідуть сини депутатів, чиновників, прокурорів. Моя дитина в чому винна? Нас двоє старих пенсіонерів, у нас один син – нам більше немає від кого помочі чекати. Чому мій син має йти, а не син воєнкома чи син Порошенка? ", - плаче місцева мешканка Віра Кримсалюк.

У сільській раді переконують – 590 повісток на три села – це занадто багато. До дашковецької сільської ради входять також села Іскриня та Лукашівка. В самих Дашківцях населення становить 2200 осіб, у Іскрині – 200 та в сусідній Лукашівці – 650 осіб.

Читайте також: З Мінмолодьспорту мобілізували тисячу спортсменів і одного чиновника

"Виходить, що на 3100 осіб принесли 600 повсток. З 3100 виключіть старих людей, дітей, жінок – виходить, що забирають усе чоловіче населення", - пояснюють у сільській раді.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Селяни кажуть, що змушені були перекрити трасу, бо воєнкоми з них знущаються – розказують, що працівники військомату проходять службу в АТО, сміються, що будуть забирати ще й жінок.

Військовий комісар Вінницького обласного воєнкомату Генадій Долгашов не приховує, що проблеми з мобілізацією є.

"Ще рік тому не було проблем з мобілізацією – ми все-таки батьківщина нашого президента. Але з кожним разом мобілізація проходить все складніше", - каже Долгашов.

За його даними 1762 мешканці Вінницької області ухиляються від мобілізації.

Цими ж днями розпочався суд над 22-річним бійцем 9-ого добровольчого батальйону територіальної оборони Андрієм Знаміровським. Його звинувачують у дезертирстві. 10 місяців тому чоловік повернувся до Вінниці з Новоазовска, де самостійно покинув позиції разом з товаришами. 50 бійців уже отримали по 1 року умовного покарання за невиконання наказу, Знаміровському інкримінують ще й дезертирство.

Лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош вважає, що мешканці мирної частини України досі не усвідомлюють, що в країні війна.

"Українці не зрозуміли, що йде війна. Влада створила міністерство інформаційної політики, але воно не працює", - коментує Ярош.

Дмитро Ярош вважає, що потрібно міняти саму систему мобілізації, а не користуватися мобілізаційними планами, як за радянських часів. Також потрібно проводити інформаційну політику.

Як повідомив спікер Генерального Штабу Владислав Селезньов, проблема полягає у тому, що під час четвертої хвилі мобілізації добровольцеам на фронт йшов кожен восьмий призваний, а нині - кожен дванадцятий.