"США відкрили новий фронт гібридної війни проти Росії, коли сьогодні в Цюріху за ордером ФБР заарештували шість високопоставлених чиновників FIFA. Їхню справу розглядатиме федеральний суд Брукліна (Нью-Йорк), а це зовсім не те саме, що Печерський або Басманний суд", - заявив сьогодні політолог Тарас Березовець на своїй сторінці у Фейсбуці.

Так він прокоментував сенсаційний арешт чиновників ФІФА, яких підозрюють у корупції. Скандал може поставити під питання проведення чемпіонату світу з футболу 2018 року в Росії.

"Деякі особливо завзяті мої американські колеги стверджують, що тепер футбольний чемпіонат в РФ відразу віддадуть Британії, яка наступна в черзі в такому випадку. Інші, цинічніші, стверджують, що американці будуть зволікати до останнього, щоб Путін витратив десятки мільярдів дефіцитних доларів на будівництво стадіонів. І заберуть ЧС у нього в самий останній момент", - зазначає експерт.

Таке вже траплялося у історії футболу. 1986 року через загрозу дефолту ФІФА відібрала право проводити чемпіонат у Колумбії і передала його Мексиці, нагадує Березовець.

Чи можуть Росію позбавити права на чемпіонат світу з футболу 2018, "Знай" поцікавився у політолога Володимира Фесенка.

Популярні новини зараз
Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому В Україні хочуть змінити систему соцдопомоги: на що розраховувати людям Беріть із собою більше грошей: супермаркети встановили нові ціни на гречку, вершкове масло та яйця Кияни відповіли, кого хочуть бачити новим мером міста: результати опитування
Показати ще

"Підозри, що рішення провести чемпіонати світу в Росії і Катарі ФІФА ухвалювала з використанням корупційних механізмів, лунали й раніше. Але тоді далі розмов у пресі справа не йшла. Зараз ситуація змінилася. До розслідування долучилися правоохоронні органи США. Якщо підозри ФБР про хабарництво підтвердяться, рішення про чемпіонати в Росії та Катарі можуть переглянути. Раніше заклики позбавити Росію права проведення ЧМ-2018 були лише політичними. Зараз це аргументують необхідністю боротьби з корупцією", - зазначив він.

Попри скандал, чиновники ФІФА вже заявили, що чемпіонати залишать Росії та Катару.

"Навіть у такої впливової організація як ФІФА рано чи пізно можуть виникнути проблеми. Якщо розмах корупції вийшов за "прийнятні" масштаби, це загрожує серйозною кризою. Гадаю, ситуація розвиватиметься не так однозначно, як зараз здається чиновникам з ФІФА", - запевняє Фесенко.

Нагадаємо, сьогодні поліція Швейцарії заарештувала в Цюриху шістьох чиновників ФІФА, яких готуються екстрадувати до США. Генпрокуратура США висунула їм звинувачення в хабарництві та рекеті. Справу взяли під особистий контроль міністр юстиції США та директор Федерального бюро розслідувань.