Престижну премію Барбари Голдсміт "Свобода писати" присудив українському режисерові Олегу Сенцову американський ПЕН-центр. Сам лауреат нині перебуває у застінках російської в’язниці, незаконно засуджений за тероризм.

Як повідомляє The Washington Post, щорічна премія присуджується сміливим та неординарним людям, які не бояться говорити правду та критикувати діючий режим.

За словами виконавчого директора ПЕН-центру США Сюзанни Носсел, Сенцов поплатився багатообіцяючою кар’єрою в кінематографі через своє рішення висловитися, але у той же час він поповнив список видатних лауреатів, які зараз перебувають у небезпеці.

Серед інших Носсел також назвааа азербайджанську журналістку Хадіджи Ісмаїлову, заарештовану після публікації серії матеріалів про корупцію в уряді, і Ільхама Тохті – китайського економіста, якого запроторили за грати.

Є надія, що міжнародне визнання допоможе українцю швидше повернутися додому. За статистикою видання, 37 із 40 переможців конкурсу "Свобода писати" були звільнені з в’язниці упродовж 18 місяців з моменту їхнього нагородження.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

25 серпня минулого року Північно-Кавказький окружний військовий суд визнав незаконно заарештованого Сенцова винним у підготовці терактів в Криму і засудив до 20 років в колонії строгого режиму. У свою чергу Олег своєї провини не визнав і назвав справу політичною та сфальсифікованою.

На захист митця виступили тисячі людей в усьому світі, політики, зірки, громадські діячі.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", під час досудового слідства Олег Сенцов скаржився на тортури з боку співробітників ФСБ.