Бабуся військового 23-річного Олександра Воронова, який загинув торік на війні в Україні, звернулася до суду за компенсацією. Звинуватила міністерство оборони РФ в тому, що онука з військової частини № 54046 відправили у відрядження в Україну. А в мирний час командири мають відповідати за безпеку військових. Родичка пояснила, що виховувала онука сама, його батьки давно загинули. А після смерті єдиного родича вона зазнала "сильне нервове потрясіння".

"Виконувати бойові завдання не є протиправним"

Справу розглядав Сормовський райсуд Нижнього Новгороду. Саме там дислокується розвідувальний батальйон 9-ї окремої Вісленськоі мотострілкової бригади, де Олександр служив за контрактом на посаді командира відділення.

"Суд дійшов висновку, що бабуся не представила доказів, що смерть родича сталася в результаті протиправних дій посадових осіб Міністерства оборони РФ, керівників або військовослужбовців військової частини, в якій проходив службу загиблий. Адже виконувати навчально-бойові завдання в прикордонній території з державою, в якій ведуться бойові дії, не є протиправним чи незаконним", - пояснила суддя Людмила Вернер. І відмовила в компенсації.

Рятували біженців сидячи на дереві

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Олександр Воронов загинув торік 14 липня. Разом із ним знайшли тіло 21-річного Армена Давояна, який теж проходив службу у в/ч 54046. Офіційною версією, яку розповсюдили пропагандистські медіа РФ, став порятунок біженців. Мовляв, "відважні військові" прикривали собою мирних людей. І підірвалися на міні біля Луганську. Але у суді стала відома справжня причина смерті. Російські військові на той момент знаходилися в Тарасівському плодорозсаднику.

"Ми мали вести розвідку на незначній відстані від посту Збройних сил України. Працювали там упродовж тижня. Наш пост спостереження був на дереві. Давоян якраз зліз з дерева, а я заліз. Хлопці сиділи на землі. В Армена був кулемет, а у Воронова - безшумний автомат "Вал" калібру 9 мм. Я почув звук кулеметної, а потім автоматної черги з нашого боку. У відповідь українська сторона відкрила автоматичний вогонь у наш бік. Потім на місці, де були Воронов і Давоян, стався вибух. Коли прибуло підкріплення з військовослужбовців Збройних Сил РФ, вони виявили обгорілі тіла Воронова та Давояна зі слідами вогнепальних поранень", - ці свідчення одного з військовослужбовців, які зачитувалися на суді.

Читайте також: Над Луганськом помітили п'ять російських винищувачів

В матеріалах справи йдеться, що "невстановлені особи з числа військовослужбовців України, діючи умисно й узгоджено групою осіб за попередньою змовою, з метою заподіяння смерті російським військовослужбовцям загальнонебезпечним способом, здійснили численні постріли зі зброї, яку незаконно зберігали. А також кинули гранати по спостережному посту військовослужбовців. В результаті молодший сержант Воронов та рядовий Давоян були вбиті на місці події".

Про Воронова відомо, що мешкав він в селі Беляйково Вачського району Нижегородської області. Три роки воював в Чечні. Давоян жив у Нижньому Новгороді. Родичі про "відрядження" в Україну не знали.