Державний департамент США оголосив про початок кампанії по звільненню 20 жінок, які були несправедливо засуджені за політичними або іншими мотивами.

Про це повідомила постійний представник США при ООН Саманта Пауер, передає Agence France-Presse.

Наголошується, що акція присвячена 20-річчю прийняття Пекінської декларації, яка була підписана 189 країнами з метою захисту прав жінок.

Читайте також: Ходорковський допоможе українським політв'язням

Кампанія передбачає докладну розповідь про справу кожної з цих жінок - протягом двадцяти днів, що залишаються до початку конференції. Біографія в'язнів, причини їх ув'язнення і, звичайно, характер урядів, які позбавляють їх свободи, - все це передбачається висвітлення в рамках програми.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

У програму включені судові справи з чотирнадцяти країн. Перша у списку - китаянка Ван Ю. Серед двадцяти героїнь FreeThe20 - азербайджанська журналістка Хадіджа Ісмайлова і українська льотчиця Надія Савченко.

Політв'язні з Північної Кореї представлені як збірний образ; причини тому - по-перше, велике число в'язнів, а по-друге - серйозна небезпека у разі освітлення окремої справи. Як підкреслила Саманта Пауер, незважаючи на те, що список країн та жінок не є вичерпним, він, тим не менш, досить репрезентативний. Головне, щоб він привернув увагу до доль жінок, що вступили в боротьбу за свої права і опинилися за ґратами.

"Звільніть цих 20 і безліч інших жінок, бо ці 20 жінок являють собою лише крихітну частку всіх несправедливо ув'язнених жінок", - заявила Пауер.

Як підкреслила представник США в ООН, мета кампанії - продемонструвати солідарність з в'язнями та їхніми родинами: США мають намір і надалі підтримувати їх, чинячи тиск на уряди і домагаючись звільнення жінок, що вступили в боротьбу за свої права.